ERDON Helyi hírek

2013.02.10. 15:44

Dalmácia, Adria igazgyöngye

Nagyvárad- Péntek este az EKE 91 Nagyvárad- Bihar szervezésében az Ady Endre Középiskola egyik termében a Pásztai-család tartott vetített képes előadást egy tavaly nyári dalmáciai kirándulásról.

Nagyvárad- Péntek este az EKE 91 Nagyvárad- Bihar szervezésében az Ady Endre Középiskola egyik termében a Pásztai-család tartott vetített képes előadást egy tavaly nyári dalmáciai kirándulásról.

Zsúfolásig megtelt péntek este az Ady Endre Középiskola azon osztályterme, ahol az EKE 91 Nagyvárad- Bihar által szervezett téli előadássorozat keretében a Pásztai-házaspár- Katalin és Ottó- tartott vetített képes beszámolót arról a dalmáciai kirándulásukról, melyen tavaly júliusban vettek részt, egy társasutazás keretében. Lévén hogy Magyarország és Horvátország közel 800 éves közös történelmi múlttal rendelkezik (1091-1918 között Horvátország perszonálunióban volt a Magyar Királysággal) nem okozott nagy meglepetést a jelenlevőknek, hogy az előadók számos olyan helyen megfordultak Tengerfehérvártól (Biograd na Moru) Raguzáig (Dubrovnik) tartó utazásuk során, melyek magyar emlékek nyomait viselik magukon. Ezt az érzést pedig tovább erősítette az a tény, hogy nem csupán napjaink turistái, hanem a magyar kultúra, illetve művészet olyan nagyjai is megfordultak a rendezvényen bemutatott helyeken, mint Dutka Ákos, Csontváry-Kosztka Tivadar vagy Szabó Lőrinc, akik különböző alkotásaiban örökítették meg az ott tapasztaltakat.

Magyarázatok

Szokásához híven Pásztai Katalin nem monotonszerűen levetítette a képeket, hanem különböző anekdotákkal, történelmi ismertetőkkel fűszerezte mondandóját, melyből kitűnt, hogy az adott épület, utca vagy park miért éppen az adott helyen található. Többek közt óvárosi szűk utcácskák, diadalívszerű kapuk, magyar vonatkozású emlékeket is tartalmazó templomok és katedrálisok tűntek fel a „vetítővásznon”, melyekhez különböző magyarázatokat fűzött az előadó, aki emellett olyan érdekességre is felhívta a jelenlevők figyelmét, hogy miért tölt be például fontos szerepet Dalmácia történelmében az olajbogyó, a házak falából kiálló konzolokat mire használták vagy miért lehet lépten-nyomon szamarakkal találkozni Horvátországban.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!