ERDON Helyi hírek

2013.01.15. 10:02

Kevesen biztosítják lakásukat

Nagyvárad- Egyelőre nem tolonganak a nagyváradi ingatlantulajdonosok, hogy megkössék lakásbiztosításaikat. Az önkormányzat ugyan felhívja ezen kötelezettségükre a figyelmüket, de még nem büntet.

Nagyvárad- Egyelőre nem tolonganak a nagyváradi ingatlantulajdonosok, hogy megkössék lakásbiztosításaikat. Az önkormányzat ugyan felhívja ezen kötelezettségükre a figyelmüket, de még nem büntet.

 

Mint ismeretes, az időpontra vonatkozó számos értelmezési vitát követően végül tavaly augusztus 6-án hatályba lépett az erre vonatkozó 2008/260. számú törvény, melynek értelmében a helyhatóságok a kötvényeket kibocsátó Katasztrófaellenes Biztosítási Csoport (PAID) által összeállított lista alapján megbüntethetik azokat a tulajdonosokat, akik elmulasztották ezt megtenni. A váradi önkormányzat azonban egyelőre nem élt ezzel a lehetőséggel, inkább az elmúlt időszakban az állampolgárok hatékonyabb informálására törekedett és teszi ezt a továbbiakban is, vagyis mindazoknak, akik valamilyen ügyes-bajos dolgaikat a városházán intézik, felhívja a figyelmét a kötelező lakásbiztosítás megkötésének szükségességéről, tájékoztatta kedden az Erdély Online-t Tănase Miculescu, a polgármesteri hivatal Gazdasági Igazgatóságának helyettes vezetője. Megjegyezte: büntetni azonban egyelőre nem büntetnek, mert „nehéz meghozni egy ilyen, több tízezer ember érintő döntést”. Ráadásul a szakhatóság folyamatosan aktualizálja az adatbázisát, így előfordulhat, hogy valaki időközben csináltatott biztosítást, vagy hibás adatok vannak feltüntetve, az önkormányzat pedig nem akarja azzal „égetni magát”, hogy lakásbiztosítással rendelkező személyeknek is küld felszólítást, vagy netán pénzügyileg szankcionálja őket. Egyébként Váradon nem tolonganak eleget tenni ezen kötelezettségüknek az érintett személyek: a nyilvántartásban úgy szerepel, hogy a több mint 80 ezer ingatlantulajdonos közül alig 4 ezer mondhatja el magáról azt, hogy rendelkezik biztosítási kötvénnyel.

A biztosításról

A biztosítási összeg plafonértéke 20 ezer euró, a biztosítás pedig kizárólag árvízre, földrengésre és föld csúszamlásra vonatkozik. Az esetleges károkat azonban nem a biztosítótársaságok fizetik, hanem az aláírandó kötvényeket kibocsátó Katasztrófaellenes Biztosítási Csoport. Ennek tizenhárom biztosítótársaság a részvényese: a Groupama, az Astra, az Uniqua, a Generali, az Ardaf, az Euroins, a Carpatica Asig, a Grawe, a Credit Europe, az ABC Asigurări, a Certasig, a City Insurance és a Platinum. A jogszabály értelmében az évi biztosítási összeg 10 euró (a B kategóriájú, deszkából vagy agyagból épített házak esetében), illetve 20 euró (az A típusú, azaz betonból vagy téglából készült ingatlanoknál). A biztosítás megkötése úgy történik, hogy a lakástulajdonos felkeresi az előbb felsorolt társaságok kirendeltségének egyikét, vagy megállapodik valamelyik biztosítási ügynökkel, aki becsenget hozzá.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!