ERDON Helyi hírek

2012.12.19. 09:02

A megyei utasszállításról közvitáztak

Nagyvárad- Kedd délután a megyeházán a Bihar megyei önkormányzat a személyszállítást érintő menetrendre, tenderfüzetre és szabályzatra vonatkozó határozattervezetről szervezett közmeghallgatást.

Nagyvárad- Kedd délután a megyeházán a Bihar megyei önkormányzat a személyszállítást érintő menetrendre, tenderfüzetre és szabályzatra vonatkozó határozattervezetről szervezett közmeghallgatást.

 

Körülbelül másfél tucatnyi szállítmányozó cég képviselője vett részt azon a közvitán, melyet kedd délután a Bihar Megyei Tanács szervezett a személyszállítást érintő menettrendre, tenderfüzetre és szabályzatra vonatkozó határozattervezetről, mely elfogadása esetén jövő év május 1-jén lépne életbe és a 2013-2019 közötti időszakban maradna hatályban.

A megjelenteket Mircea Jacan, az intézmény szóvivője köszöntötte. Vlad Gaje, a Műszaki Igazgatóság keretében működő Megyei Szállítási Hatóság tanácsnoka arra hívta fel a megjelentek figyelmét, hogy a szabályzatban, illetve a menetrendekben akarnak kisebb-nagyobb módosításokat eszközölni azzal a céllal, hogy javítsanak a megyei személyszállítás minőségén. A szabályzatra vonatkozó főbb változtatás, hogy láthatóbbá akarják tenni a járatokat. Mindez azt jelenti, hogy arra köteleznék a szolgáltatókat: függesszék ki minden megállóban a pontos menetrendet, hogy az utasok tudják, milyen irányból és merre közlekednek a buszok, hány órakor lehet számítani az érkezésükre és milyen útvonalon járnak. Ugyanakkor a sofőrök megfelelő ruházatot kellene viselniük, és a járműben ki kéne függeszteni annak a személynek az elérhetőségét, aki a reklamációkkal foglalkozik. Lényeges, hogy míg eddig az egyéni járatokat favorizálták, ezentúl inkább a csoportos, vagy „hibrid” járatokra helyeznék a hangsúlyt úgy, hogy tekintettel vannak a földrajzi sajátosságokra. Az illetékesek ezt azzal indokolták, hogy a kisebb cégek alacsonyabb profitot termelnek, így a minőségre is kevesebb összeget tudnak fordítani, a csoportos járatok üzemeltetése viszont gazdaságosabb és nagyobb konkurenciát teremt.

Kalózjáratok

Horia Carţiş, Megyei Szállítási Hatóság elnöke arról beszélt, hogy jelenleg számos község vagy kisebb település kívül esik a járatok útvonalán, és ezt a problémát orvosolniuk kell. Azt ígérte ugyanakkor, hogy az útvonalak és a menetrendek az internetre is felkerülnek majd, így bárki akár otthonról is megnézheti, hogy mennyi idő alatt, milyen költséggel juthat el egyik helységből a másikba.

A megjelent utasszállítók elsősorban azt sérelmezték, hogy a kalózjáratok nagyon megnehezítik a munkájukat. „Ki garantálja azt, hogy ha kifüggesztjük a megállóban a menetrendet, néhány óra múlva a kalózok nem tépik le ezeket?”- kérdezte egyikőjük. Olyan vállalkozó is akadt azonban, aki amiatt izgatta magát, hogy mi fog történni azokkal a rendszeres különjáratokkal, melyeknek helyi iskolákkal van szerződésük.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!