ERDON Helyi hírek

2012.11.14. 11:39

Védekezés a fognyüvő manók ellen

Az egészséges életre való nevelést jó minél hamarabb kell elkezdeni, hogy a gyermekek már kicsi koruktól kezdve óvják egészségüket.

Az egészséges életre való nevelést jó minél hamarabb kell elkezdeni, hogy a gyermekek már kicsi koruktól kezdve óvják egészségüket.

E gondolatnak megfelelően tartottak a nagyváradi Csillagocska református zeneóvodában fogápolási előadást Gáspár Mónika fogorvos vezetésével. A játékos foglalkozás két részből állt: először is egy elméletibb részből, mikor is a kicsik megtudhatták hogyan ápolhatják fogaikat, mi a legártalmasabb, és milyen technikával kell fogat mosni. A második részben pedig a tanultakat a gyerekek rögtön gyakorlatba is ültették, és minden kicsi fogat mosott. A gyerekeknek Gáspár Mónika elmondta, hogy a fognyüvő manók, avagy a baktériumok nagy kárt okozhatnak főleg a kis tejfogakban, ezért fontos, hogy naponta legalább kétszer, de ha van lehetőség rá akkor miden étkezés után fogat kell mosni. A szép fogakért mérsékelni kell a sok cukorka és csokoládé evést, ezek helyett inkább gyümölcsöt, zöldséget és tejtermékeket lehet fogyasztani, ami amellett, hogy finom még egészséges is. A cukros üdítő italok fogyasztása is ártalmas lehet.

Szájápolás

A fognyüvő manók ellen a fogmosás mellett az almaevéssel is védekezhetünk, amely erősíti és tisztítja a fogakat. Emellett fontos a nagy kalcium tartalmú ételek fogyasztása, ami erősíti a fogakat. Elhangzott még, hogyan kell helyesen fogat mosni, hogy legalább három havonta cserélni kell a fogkeféket, időnként fogorvosi ellenőrzésre kell járni, és az sem mindegy milyen fogkrémet használunk. A beszélgetést követően a gyerekek kipróbálták a helyes fogmosási technikát, majd mindenki egy kis meglepetést kapott. A szájápolási előadást évente megszervezik a Csillagocska óvodában.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!