ERDON Helyi hírek

2012.10.24. 11:14

Megszavazták a kutyaszabályzatot

A keddi nagyváradi tanácsülésen megszavazták a kutyák tartását és szaporodását szabályozó határozattervezetet. Az RMDSZ és a PD-L tartózkodott a szavazáson.

A keddi nagyváradi tanácsülésen megszavazták a kutyák tartását és szaporodását szabályozó határozattervezetet. Az RMDSZ és a PD-L tartózkodott a szavazáson.

 

Vita nélkül szavazta meg a nagyváradi helyi tanács a nagy port felvert ún. kutyaszabályzatot, amely jelentős befolyással lesz a nagyváradi kutyatartók és kutyabarátok életére. Az elfogadott szabályzat értelmében a kutyatulajdonosok kötelesek minden hat hónaposnál idősebb kutyájukat sterilizáltatni, és bizonyítaniuk is kell azt, hogy ivartalanították háziállatukat. Ez alól az előírás alól kivételt képeznek a vakvezető, vagy más fogyatékkal élők által használt kutyák, az ellenőrzött szaporításra használt kutyák, a rendőrség, tűzoltóság és más közintézmény által közhasznú tevékenységre használt ebek, és nem kell sterilizálni azokat a kutyákat sem, amelyekről az állatorvos írásban igazolja azt, hogy az ivartalanítás veszélyeztetné az egészségüket. Azok a tulajdonosok, akiknek ebei nem esnek bele az egyik fentebb felsorolt kategóriába sem, úgy menthetik meg kutyájukat a sterilizálástól, hogy évente száz lejt fizetnek minden egyes kutyájuk után az önkormányzatnak, amely az így befolyt összegből fogja fenntartani a kutyamenhelyet. De ha valakinek nőstény kutyája van, és úgy dönt, hogy nem ivartalanítja, akkor köteles közterületen folyamatosan felügyelni kutyáját annak érdekében, hogy elkerülje kutyájának a szaporodását, ugyanakkor minden évben állatorvosi igazolást kell igényelnie arról, hogy kutyája lefialt-e, vagy sem, és ha igen, akkor hány kutyát fialt. Ugyanakkor a szabályzat értelmében minden kutyát microchippel kell ellátni. Ezt a műveletet csak engedéllyel rendelkező állatorvos végezheti el. A microchippel ellátott kutyákat bármikor azonosítani lehet egy speciális szkennerrel.

Az önkormányzat a Nagyvárad területén élő összes kutyát nyilvántartásba veszi. Az állatokra vonatkozó adatok nyilvántartását az állatorvosok vezetik majd. Akik nem sterilizálják kutyáikat a szabályzatban rögzített feltételek mellett, 400-800 lej közötti bírságra számíthatnak, és 300-600 lej közötti bírságra büntethetik azokat, akik nem tudják bizonyítani, hogy ivartalanították háziállatukat, akik nem vigyáznak arra, hogy kutyájuk lefialjon, illetve nem vallják be, hogy kutyájuk lefialt-e, és azok is, akik nem látják el microchippel a kutyájukat. A szabályzat betartásának ellenőrzésével a nagyváradi helyi rendőrség van megbízva. Amennyiben a kutya a tulajdonos magánterületén van, akkor az ellenőrök csak a tulajdonos engedélyével léphetnek be, és ha ő nem engedi be magánterületére az embereket, akkor köteles igazolni azt, hogy sterilizálta négylábúját. A szabályzat az elfogadásától számított egy év múlva lép életbe, leszámítva a kutyanépszámlálásra vonatkozó előírásokat, melyet az önkormányzat korábban elvégez.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!