ERDON Helyi hírek

2012.10.18. 12:28

Elkezdődtek a Szacsvay-napok

A nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskolában idén először szervezik meg a Szacsvay-napokat, amelynek első eseménye október 18-án két rendhagyó történelem óra volt.

A nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskolában idén először szervezik meg a Szacsvay-napokat, amelynek első eseménye október 18-án két rendhagyó történelem óra volt.A Magyar Írószövetség két tagja Cselenyák Imre és Gáspár Ferenc írók érkeztek a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskolába Kecse Gabriella aligazgatónő meghívására. A két író visszatérő vendégei az iskolának, hiszen az elmúlt években is tartottak hasonló interaktív történelemmel kevert irodalomórákat, amelyek már akkor is nagy sikernek örvendtek a hetedikes tanulók körében. A két meghívott párhuzamosan tartotta meg rendhagyó óráit az iskola két csoportba tömörülő hetedikes tanulóinak. Az órák során megjelent köteteikről beszéltek, e mellett betekintést nyújtottak a cselekménybe, történelmi adatokkal gazdagítva a diákok ismereteit. Cselenyák Imre Ágoston úrfi című regényén keresztül a reformkorról beszélt a gyerekeknek, és ehhez kapcsolódva Szacsvay Imréről és a szabadságharcról is. Az Ágoston úrfi Széchy Ágostonról szól, aki hosszú és nehéz utat jár meg, míg megtapasztalja az igazi szerelmet és csalódást, megérti a magyar nyelv és népzene szépségét, s rádöbben: itthon van feladata, itthon kell magyarnak lennie, a reformkori Magyarországon. Előadása végén megzenésített verset adott elő.

Interaktív óra

Gáspár Ferenc a középkorba nyújtott betekintést. A történelem óra keretében a tanulók megismerkedhettek a különböző fegyverekkel, kardokkal, puskákkal, szablyákkal, amelyeket az előadó magával hozott az órára. Az egy órás interaktív előadás alkalmával az ügyesen válaszoló tanulók kisebb ajándékokat vagy könyveket kaptak. Az írók az iskola könyvtárának is adományoznak könyveikből, így a felcsigázott fiatalok el is olvashatják a regényeket. Kecse Gabriella elmondta: „meggyőződésem, hogy szükség van ilyen és ehhez hasonló órákra, hiszen az inger-gazdag világunkban lehet, hogy már csak kevés gyermeket tudnak lekötni a fehér lapon fekete betűk”. Hozzátette, reméli, hogy a hagyománnyá váló rendhagyó órákat a jövőben is megszervezhetik. A két író a rendezvény előtt elmondta, hogy harmadjára érkeztek Nagyváradra a Szacsvay iskola meghívására, de többször tartottak már előadást Erdélyben több helyen, valamint Kárpátalján és Felvidéken is, minden alkalommal fontosnak tartják a magyarságtudat és hazaszeretet erősítését.

Az írókról

Cselenyák Imre elbeszélő, regényíró, zenész, dalszövegíró, a Magyar Prózaíró Műhely Egyesület alelnöke, a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület tagja. Magyarországon, valamint országhatáron túl (Felvidék, Erdély) irodalmi esteket szervez, író-olvasó találkozók résztvevője. Számtalan publicisztikát, kisprózát és regényt ír e mellett, több regénye jelent meg Jean-Pierre Montcassen néven. Gáspár Ferenc a kilencvenes évek végén kezdte el ifjúsági kalandregény-sorozatát, amely a magyar történelem tényein alapul. Az első kötet 2001-ben jelent meg A strucc vére címmel, amelyet aztán még hét kötet követett. Magyarországon és határokon túl is szervez irodalmi vetélkedőket, rendhagyó történelem órákat az általános és közép iskolákban.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!