ERDON Helyi hírek

2012.09.24. 09:00

Szüreti mulatság Hegyközcsatárban

Mint minden évben idén is sikeres volt a hegyközcsatári szüretibál, már délben elindultak a fiatalok lovas szekereken behívogatni a szomszédos településekre, és ami különössé tette a mai mulatságot az a két lovasleány akik a kisbíró szerepét is betöltötték.

Mint minden évben idén is sikeres volt a hegyközcsatári szüretibál, már délben elindultak a fiatalok lovas szekereken behívogatni a szomszédos településekre, és ami különössé tette a mai mulatságot az a két lovasleány akik a kisbíró szerepét is betöltötték.Fátyolfelhősen ugyan, de kedvező időjárással indult Hegyközcsatárban a 2012 szeptember 22-i Szüreti bál a szervezők és a táncosok nagy örömére. Egyes visszaemlékezések szerint a hegyközcsatári szüreti báloknak közel száz éves múltja van , nagyon kevés kivétellel szinte minden évben megünnepelték a szőlő betakarítását. Mivel maga a települést a dombos táj jellemzi , hiszen a falu is egy domb oldalon helyezkedik el , így a lakosság többsége a szőlőtermesztéssel foglalkozott, hatalmas szőlőhegyek jellemezték a falu környékét, talán innen is a település nevének a „hegyköz” előtagja.

Istentisztelet

Ezt a hagyományt elevenítették fel ma fiataljaink. Délelőtt 11 órakor egy istentisztelettel, kezdődött a szüreti mulatságot felelevenített rendezvény a hegyközcsatári római katolikus templomban, ahol a házigazdaként Farkas András római katolikus plébános hirdetett igét és mondott áldást a rendezvényre, amelyen jelen volt Vitályos Barna Hegyközcsatár polgármestere és helyettese Tóth Gyula alpolgármester. Ezt követően a tíz párból álló tánccsoport bemutatta azt a néptáncot , amelyet Molnár Izabella egykori tagja a Szalmavirág együttesnek, tanított be nekik, egyébként ő hosszú ideig tagja volt ennek a műkedvelő csoportnak. Sok helybéli lakos gyűlt össze a Polgármesteri Hivatal előtti térre, hogy megcsodálhassák a szépen kivitelezett és megtanult néptánccsokrot, amelyet hálájuk jeléül hatalmas tapssal jutalmaztak.

Tánccsoport

A tánccsoport legfiatalabb tagjai alig múltak hét évesek, de kitartóan táncoltak a náluk idősebb társaikkal. Az ifjú leányka Dudás Bianka második osztályos, míg párja Szilágyi Patrick pedig első osztályos tanulók, a másik legfiatalabb páros is másodikosok, de mellettük még két pár alsós tagozatú tanulók is voltak. A hegyközcsatári közönség előtt bemutatott sikeres műsoruk után a lelkes kis csapat elindult a közeli települések falvaiba hívogatni az esti szüretibálba, a kikiáltó kisbíró Bégányi Éva és Balogh Yvett lóháton mentek az élen, több feldíszített lovas kocsi kísérte a táncosokat, a zenét a Sárga-Rózsa zenekar szolgáltatta. A tánccsoport biztonságos felvonulását a hegyközcsatári és hegyközpályi rendőrőrsök alkalmazottai, gépkocsiijai biztosították.

Mulatság

Az egész est jó hangulatát a már említett Sárga-Rózsa zenekar biztosította. Felléptek a hegyközcsatári Szalmavirág néptáncosai is, hogy még több színt és jókedvet vigyenek be a mulatságba. Az egész rendezvény főszervezője és összefogója, már több év óta, Sztankovics Gyula a hegyközcsatári Polgármesteri Hivatal kúltúrreferense aki, igazi néphagyomány őrző módján bonyolítja le az eseményeket. Az egész rendezvényt a Polgármesteri Hivatal, maga a polgármester és helyettese , valamint magán személyek finanszírozzák. A hajnalig tartó mulatságon mindenki jól érezte magát, kicsik és nagyok, fiatalok és idősebbek egyaránt, remélhetőleg jövőre ismét részesei lehetünk egy hasonló jó szüreti mulatságnak.

Tóth Zsigmond

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!