ERDON Helyi hírek

2012.09.05. 17:19

Nincs több pénz gyógyszerekre

Bihar megye - Egyes patikákban beváltják a térített árú gyógyszerekre vonatkozó recepteket, máshol mától nem adják ki a kompenzált készítményeket - Bihar megyében ugyanis az idei keretösszeg végére értek.

Bihar megye - Egyes patikákban beváltják a térített árú gyógyszerekre vonatkozó recepteket, máshol mától nem adják ki a kompenzált készítményeket - Bihar megyében ugyanis az idei keretösszeg végére értek.

Kedden körlevelet továbbított a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár a Bihar megyei patikákhoz, amelyben arról tájékoztatja őket, hogy a térített árú gyógyszerekre vonatkozó idei keretösszeg végére értek. Laura Vicaș, a Bihar megyei Gyógyszerészkollégium elnöke elmondta: információi szerint egyes patikákban ennek nyomán mától nem adják ki a kompenzált gyógyszereket, másutt saját felelősségükre kiadják, azonban – mint hozzátette – a helyzet bármikor változhat, attól függően, milyen információkat kapnak a pénztártól. A gyógyszerészkollégium elnöke szerint nincs biztosíték arra, hogy a gyógyszertárak vissza fogják kapni a térített árú készítmények ellenértékét a pénztártól, hiszen tavalyelőtt hasonló helyzet állt elő, s a pénztár még mindig nem fogadta el az akkori recepteket. Most már a patikákat működtető cégek sokkal óvatosabbak, tette hozzá. „Nagyon súlyos helyzet ez a patikák számára, súlyosabb nem is lehetne” - mondta a gyógyszerészkollégium elnöke. Azt is hozzátette: gyógyszertáronként eltérő lehet a helyzet, a betegek próbáljanak megértőek lenni.

Megérkezhet a szükséges összeg

Oana Ungur, a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár szóvivője szerint a helyzetben nincs semmi rendkívüli, minden évben legalább egyszer előfordul, hogy a keretösszeg végére érnek. Nagy az esélye annak, hogy még szeptember folyamán megérkezik a szükséges összeg, s ebben az esetben ki tudják majd fizetni az e hónap folyamán beváltott receptek ellenértékét. Viszont azt minden esetben a gyógyszertárakra bízzák, hogy vállalják-e a kockázatot és kiadják a kompenzált gyógyszereket, vagy nem váltják be az ezekre vonatkozó recepteket.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!