ERDON Helyi hírek

2012.09.16. 13:16

Központ hátrányos helyzetű gyerekeknek

Szombaton avatták fel a Püspökfürdőn megépült Casa Veronica gyermekközpontot, amely a norvég Nansenhjelpen Alapítvány jóvoltából valósulhatott meg.

Szombaton avatták fel a Püspökfürdőn megépült Casa Veronica gyermekközpontot, amely a norvég Nansenhjelpen Alapítvány jóvoltából valósulhatott meg.

Szeptember 15-én, a központ megnyitó ünnepségén nyolc szegény családból származó paptamási lány költözött be a Casa Veronica gyermekközpontba. A lányokat szüleik is elkísérték, valamint jelen volt az alapítvány részéről Hans Engebretsen, a telek és a ház tulajdonosa Adrian Marcu, valamint a paptamási és a váradszentmártoni polgármesteri hivatal képviselői és a központban dolgozók. Adrian Marcu a központ megépítésének kezdeményezője elmondta, hogy az épület hét-nyolc hónap alatt lett kész, és körülbelül 400 000 euróba került. A kivitelezésben a norvég Nansenhjelpen Alapítvány segített, tette hozzá. „Sokan kérdezték, hogy miért vágtam bele egy gyermekközpont létrehozásába. Azt szeretném elérni, hogy néhány gyermeknek esélye legyen a tanulásra, hogy maguk mögött tudják hagyni a szegénységet. Akik tegnap hátrányos helyzetűek voltak, holnap már rendes körülmények közt ébrednek. Ez lesz a második otthonuk”-mondta el Adrian Marcu.

Otthonos körülmények

A gyerekeket nem szeretnék végleg elszakítani a családjuktól, ezért hétvégén mind a nyolc lány hazautazhat. Hétközben Váradra járnak majd iskolába és a központban laknak, ahol az élelmen kívül ruhákat és iskolai felszereléseket is kapnak. „A lányok a líceum befejezéséig maradnak a központban, remélhetőleg mindegyikük egyetemre fog menni, mi azt szeretnénk, ha Norvégiába járnának egyetemre”-tette hozzá Adrian Marcu. Az ortodox egyházi házszentelési szertartás után a jelenlevőket végigvezették az épületben, a gyermekek és szüleik visszavonulhattak a szobákba, hogy ismerkedjenek a hellyel, elbúcsúzzanak. A lányokat otthonosan berendezett szobák, modern fürdőszobák, tanulószobák és konyhahelyiségek várták.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!