ERDON Helyi hírek

2012.08.28. 15:58

Ülésezett a váradi Helyi Tanács

Nagyvárad- Kedden a városháza dísztermében rendes havi közgyűlését tartotta Nagyvárad önkormányzati képviselő-testülete. Az ötvennégy előterjesztést másfél óra alatt elfogadták, de vita is volt.

Nagyvárad- Kedden a városháza dísztermében rendes havi közgyűlését tartotta Nagyvárad önkormányzati képviselő-testülete. Az ötvennégy előterjesztést másfél óra alatt elfogadták, de vita is volt.

 

Ahogyan várható volt, a legnagyobb vitát a kóbor kutyák őrzésére vonatkozó szakszolgálat szeptember 1-től való megszervezését és működtetését célzó előterjesztés volt. A feszült hangulathoz az is hozzájárult, hogy több tucat állatvédő is megjelent a gyűlésen, az egyikőjük pedig fel is szólalt, egyebek mellett azt sérelmezve, hogy a tervezetben többször is szó esik az eutanáziáról. A jelenlevő tanácsosok közül az RMDSZ-esek szólaltak fel az határozattervezet ellen. Szabó József azt javasolta, hogy halasszák el a szavazást, és szervezzenek még egy közvitát a témában. Pásztor Sándor azt kezdeményezte: ne két, hanem hét nap után lehessen örökbe fogadni a talált ebeket, mert előfordulhat, hogy a gazdáik még keresik ezeket, illetve a civil szervezetek írásos beleegyezése is kelljen ahhoz, hogy a kóbor kutyákat elaltassák. Ilie Bolojan polgármester azonban rezzenéstelen arccal kijelentette, hogy az előterjesztés eredeti formájában lesz elfogadva, s végül így is lett: csupán az RMDSZ-frakció tagjai szavaztak ellene. Lázár Károly, az SOS Dogs Alapítvány vezetője azt nyilatkozta az Erdély Online-nak: ellenzik a határozatot, hiszen mindenhol az eutanáziáról és a tiltásokról van szó, ezért törvényes úton megtámadják majd. Megjegyezte: az 5600 aláírásnak sem volt foganatja, úgy tűnik, hogy a politikusok nem veszik figyelembe az emberek véleményét.

Egyéb javaslatok

A közgyűlésen a tanácsosok egyhangúlag elfogadták azoknak a műszaki-gazdasági dokumentációk kibocsátását, melyek szükségesek ahhoz, hogy két felüljárót lehessen építeni a körgyűrű felett a Nojoridului és a Ciheiului utcák környékén, valamint rámpákat és összeköttetéseket a környező utcákkal. Megszavazták egy különleges bizottság felállítását, mely összeállítsa a város közvagyonát képező javak leltárát és felhatalmazták Ilie Bolojan polgármestert arra, hogy tárgyalásokat folytasson arról, hogy a CET II hőerőmű aktívumát átvegye a város.

Szintén megszavazták, hogy bölcsőde legyen a Bumbacului utca AN 28-30 tömbházának földszintjén és egy 20 helyes csoporttal bővüljön az Aluminei utca 100/a szám alatti 6. számú bölcsőde. Elfogadták a Nagyváradi Közösségi és Szociális Ügyek Hivatalának (ASCO) szerkezeti felépítését is, és rábólintottak arra a dokumentációra, mely a gázhálózatnak a Dimitrie Anghel és a Viilor utcákon való bővítésére vonatkozik.

A napirendi pontok elfogadását követően Szabó József RMDSZ -es önkormányzati képviselő arra hívta fel a figyelmet: a várad-olaszi parkban egyes játékszerek elromlottak, a gyerekek testi épségét veszélyeztető gödrök vannak, és a fű is helyenként ki van száradva. Ugyanakkor pedig a kosárlabdapályán éjjel is lehet játszani, ami zavarja a környéken lakók nyugalmát. Azt kérdezte a polgármestertől: az önkormányzat részéről ki felel a létesítmény kezeléséért, amire azt a választ kapta, hogy a versenytárgyalást kiírták, de nehézkesen zajlik.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!