ERDON Helyi hírek

2012.07.25. 14:21

PD-L: nem bojkott, távolmaradás

A Demokrata-Liberális Párt (PD-L) igazgatótanácsa arról döntött, hogy párttagjait és szimpatizánsait arra buzdítja, hogy ne menjenek el szavazni a július 29-iki referendumra.

A Demokrata-Liberális Párt (PD-L) igazgatótanácsa arról döntött, hogy párttagjait és szimpatizánsait arra buzdítja, hogy ne menjenek el szavazni a július 29-iki referendumra.

 

Ezt Ionel Avrigeanu, a PD-L ideiglenes megyei elnöke közölte a párt nagyváradi székházában szerdán tartott sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta, hogy a PD-L nem bojkottálja a referendumot hiszen megfigyelőik ott lesznek minden szavazókörzetben, és minden választási rendellenességet jelezni fognak az illetékes hatóságoknak. Avrigeanu kijelentette, hogy a párt álláspontja szerint államcsínyről van szó, hiszen számos önkényes döntést hozott a Ponta kormány, mely Traian Basescu leváltási kísérletében csúcsosodott ki. Avrigeanu a román nyelv értelmező szótárát idézte, mely szerint az államcsíny az a cselekedet, melyben egy csoport az alkotmány megsértésével ragadja magához a politikai hatalmat. Mind Avrigeanu, mind Ionela Bruchental-Pop megyei alelnök kiemelték azt, hogy az Alkotmánybíróság csak a felfüggesztési eljárásról mondta ki azt, hogy alkotmányos módon zajlott le, csakhogy a kérdés tartalmi részét a taláros testület nem tárgyalta. Bruchental elmondta, hogy egy államfő hivatalból való felfüggesztését csak árulás vagy alkotmánysértés indokával lehet kezdeményezni, de az Alkotmánybíróság indoklásában sehol sem mondja ki, hogy ezek közül bármelyiket is elkövette volna Traian Basescu. Visszaélési szándék gyanújára ad okot az, hogy nem szerelnek be megfigyelőkamerákat a szavazókörzetekbe, holott mindeddig éppen a most kormányzó Szociálliberális Unió (USL) követelte azt, hogy szereljenek be kamerákat a szavazókörzetekbe, ugyanakkor az is elfogadhatatlan, hogy a tengerparti térségben éttermekben és klubokban állítanak fel szavazókörzeteket – jelezte Avrigeanu, aki ennek nyomán leszögezte: „Mindez feljogosít minket arra, hogy tagjainkat szimpatizánsainkat arra buzdítsuk, hogy ne vegyenek részt a népszavazáson.” Cristian Ile váradi helyi tanácsos a sajtótájékoztatón megjegyezte: 1989 előtt kötelező volt részt venni a választásokon. A forradalomnak köszönhetően a polgárok megszerezték azt a jogot, hogy szabadon eldönthessék, részt vesznek-e választásokon, vagy sem.

Ki mire buzdíthat

Ionela Bruckental-Pop emlékeztetett arra, hogy az USL kétségbe vonja a PD-L döntésének jogosságát, amellyel a távolmaradásra buzdítja híveit. „Az USL-nek a demokrata-liberális szavazatokra van szüksége ahhoz, hogy leváltsa Basescut?” - tette fel a kérdést Bruchental. „Érdekes, hogy a választási reformról szóló referendum esetében az USL buzdította hívet arra, hogy ne vegyenek részt azon. Nekik szabad távolmaradásra buzdítani híveiket, de nekünk kétségbe vonják ezt a jogunkat?” - tett fel újabb kérdést Bruchental, aki megjegyezte, hogy a keddi nagyváradi USL-nagygyűlésen ő is a városközpontban tartózkodott, és az ő megítélése szerint a bukaresti hírtévék híradásaival ellentétben nem több mint tízezer, hanem mintegy háromezer ember jelent meg a nagygyűlésen. „Ahhoz képest, hogy ez egy regionális rendezvény volt, és más megyékből is hoztak embereket, ez a nagygyűlés kudarc volt” - fogalmazott. Végezetül Ionel Avrigeanu kellemetlen meglepetésnek nevezte azt, hogy Kiss Sándor, az RMDSZ Bihar megyei elnöke részt vett az említett váradi nagygyűlésen, annál is inkább, tette hozzá, mert más megyékben az RMDSZ vezetői nem vettek részt az USL szervezte Basescu-ellenes rendezvényeken. „Minden bizonnyal ez a fizetség azért, mert bevették a megyei tanács vezetőségébe” - jegyezte meg Avrigeanu.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!