ERDON Helyi hírek

2012.07.05. 11:52

Modernizálódó tűzoltóság

Június 7-én írták alá az Észak-erdélyi katasztrófavédelmi intézmények felszereltségét fejlesztő uniós támogatási program második szakaszára vonatkozó szerződést.

Június 7-én írták alá az Észak-erdélyi katasztrófavédelmi intézmények felszereltségét fejlesztő uniós támogatási program második szakaszára vonatkozó szerződést.

 

A sikeres pályázat kapcsán a Bihar megyei Katasztrófavédelem csütörtökön sajtótájékoztatót tartott az intézmény nagyváradi központjában, ahol részletesen ismertették a fejlesztési projektet. Ioan Bas, a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség vezetője beszédében elmondta, hogy a fejlesztési projekt első szakasza már befejeződött, amelynek keretében hat észak-romániai megye – Bihar, Beszterce-Nászód, Kolozs, Máramaros, Szatmár, Szilágy – katasztrófavédelmi felügyelőségei kaptak különböző berendezéseket, járműveket és felszereléseket. Bihar megyébe az első projektben öt tűzoltó, egy mentőautó, egy biológia, kémiai, és nukleáris katasztrófák esetében bevethető járművet és egy műszaki mentő járművet kaptak. „Ezeknek a legújabb generációs járműveknek és felszereléseknek köszönhetően a reakcióidő vidéki környezetben maximum tizenkét percre, városi környezetben maximum nyolc percre csökkent” - fejtette ki Bas.

Dan Poinar, a Bihar Megyei Tanács regionális fejlesztési részlegének tanácsadója elmondta: hogy ezen a napon indítják útjára a fejlesztési projekt második etapját. Kifejtette, hogy első körben mind a hat résztvevő megye a saját szükségleteinek megfelelő járműveket és felszereléseket szerzett be, a mostani, második szakaszban azonban mind a hat megye egy vízzel és habbal oltó tűzoltót, illetve komplex mentési feladatoknál bevethető műszaki mentő autót kap. A Bihar megyébe érkező két jármű összértéke 1.684.726 lej, melyből vissza nem térítendő támogatás 1.331.477 lej. Az áfa 353.249 lej, a megyei tanács önrésze 27.173 lej. Poinar hangsúlyozta, hogy a pályázók először ki kell fizessék a pályázatban szereplő költségeket, és majd csak ezután kapják meg a vissza nem térítendő támogatást. Az eseményen jelen lévő Cornel Popa a Bihar Megyei Tanács elnöke megköszönte a Bihar megyei katasztrófavédelemnek a professzionális munkát, melynek köszönhetően a megyei katasztrófavédelem teljesítményét tekintve az országban vezető helyen áll. Cornel Popa is kiemelte azt, hogy az új járművekkel lényegesen lecsökken a reakcióidő, aminek köszönhetően emberi életek, anyagi javak menthetők meg. A beszédek után Ioan Bas megmutatta a megyei tanácselnöknek az első szakaszban beszerzett járműveket.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!