ERDON Helyi hírek

2012.06.01. 15:20

Hit, tudás és célirányosság

Nagyvárad- Péntek délben a Székesegyházban tartották a Szent László Római Katolikus Iskolaközpont három végzős osztályának ballagási ünnepségét. A diákokat Böcskei László püspök is köszöntötte.

Nagyvárad- Péntek délben a Székesegyházban tartották a Szent László Római Katolikus Iskolaközpont három végzős osztályának ballagási ünnepségét. A diákokat Böcskei László püspök is köszöntötte.

Ez alkalomból szokás szerint zsúfolásig megtelt a Székesegyház ünneplőbe öltözött rokonokkal, barátokkal és ismerősökkel. A zászlós bevonulás után Exc. Böcskei László megyés püspök köszöntötte a megjelenteket. Pál apostol szavait idézve arra hívta fel a végzősök figyelmét: elérkezett az a nap, amikor hálát kell adni Istennek értük, „hálát adni azért, hogy hálát adhatunk”.

Tudás, cél, hit

Az evangéliumi részlet Szent Máté könyvéből szólt. Prédikációjában a főpásztor a ballagók batyuja három „alapfelszerelésének”, a tudás, a cél és a hit fontosságáról beszélt. Hangsúlyozta: az utóbbi napok közösen átélt pillanatai a jövőbe engednek tekinteni és kidomborodnak a felnőtté válás határvonalai. A végzősök kezdik átérezni az útját kereső ember felelősségét, melynek megismeréséhez különböző eszközökre van szükség. Ilyen alapfelszerelés a magukba szívott tudás, a betűk és számok felfedezésétől kezdve egészen a különböző tudományos elméletek megértéséig, melyek elvezettek oda, hogy felfedezzék önmagukat és a körülöttük levő világot, kialakítva saját profiljukat. Rádöbbentek arra, hogy a célokat nem az álmok világában kell keresni, hanem dönteniük, és küzdeniük kell ezek megvalósításaiért. Ebben mindig mellettük álltak szüleik és nevelőik, akik Isten alkotásaiként fogadták el őket, és szeretettel, türelemmel, bizalommal gondozták őket. Hasonlóan lényeges a hit is, mint ajándék és kegyelem, olyan kincsnek a hordozója, mely megváltoztatja a világot, megmutatva azt az erőforrást, melyből táplálkozhatunk. „Legyetek bátrak és vállalkozóak, boldogan őrizzétek ezen kincseket, éljetek a hittel és táplálkozzatok ennek fényéből, építsetek magatoknak és a világnak jövőt”, tanácsolta az egyházmegye vezetője a fiataloknak.

Név szerint

A szentáldozás után egy ünnepélyes mozzanat következett, amikor néhány tizenkettedikes diák átadta az iskola kulcsát egy évvel ifjabb társainak, valamint a pápai állam, az iskola, a város és az Európai Unió zászlóját is. Ünnepi beszédében Zalder Éva igazgatónő nehéz, torokszorító pillanatoknak nevezte a búcsúzkodást, mely arra is lehetőséget nyújt, hogy visszatekintsenek a múltra, azokra a történésekre, melyek kijelölték érdeklődési területüket, építették a lelküket és megerősítették a hitüket, miközben érezték, hogy nincsenek egyedül, hiszen nem csupán szüleik és nevelőik, hanem Isten is vigyázott rájuk. Az igazgatónő köszönetet mondott a római katolikus püspökségnek, amiért a 19. században Nogáll János püspök intézményt alapított, napjainkban pedig a Szent László Iskolaközpont biztosíthat megtartó tudást és lelki útravalót. A rendezvény utolsó harmadában a tanintézmény hagyományaihoz híven Zalder Éva név szerint, egyenként megszólított minden diákot, ezúttal Harácsek Klementina (XII. A), Fehér Gabriella (XII. B) és Monosi Loránd (XII. C) osztályából, majd a díjakat adták át.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!