ERDON Helyi hírek

2012.06.19. 15:35

"Az ereklye érkezése maga a csoda"

Bihar megye - "Valóságos csoda" - minősítette Zorel Zima érmihályfalvi görög katolikus lelkész azt, hogy közösségük Szent Antal-ereklyét kapott Páduából, és egyike lett a szerencsés kiválasztottaknak.

Bihar megye - "Valóságos csoda" - minősítette Zorel Zima érmihályfalvi görög katolikus lelkész azt, hogy közösségük Szent Antal-ereklyét kapott Páduából, és egyike lett a szerencsés kiválasztottaknak.

 

Az érmihályfalvi görög katolikus templomot tavaly májusban Virgil Bercea püspök jelenlétében szentelték fel Szent Antal tiszteletére, így az az érdekes helyzet állt elő, hogy a város mindkét - görög és római - katolikus templomának ugyanaz a védőszentje. Zorel Zima görög katolikus lelkész kérdésünkre elmondta, hogy mintegy két évnyi, püspökük beleegyezésével folytatott levelezés előzte meg az ünnepi, a templom búcsúünnepének napját, amikor a védőszent ereklyéje - reverendájának egy piciny darabja - megérkezett a gyülekezethez. "Ez maga a csoda, Szent Antal egy újabb csodája" - fogalmazott a lelkész, azt magyarázva, hogy az övékéhez hasonló rengeteg kérés között a kiválasztottak közé kerültek.

Minden kedden

Az ünnepi alkalommal Radu Filip nagykárolyi esperes idézte fel a szent alakját, majd Zorel Zima köszöntötte a több felekezetből megjelenteket, a saját egyházából Voicu Vlad érvasadi, Cervid Alexandru érkörtvélyesi, Pogar Silvestru gálospetri lelkészeket, illetve Duma Alexandru érseléndi lelkészt, érmelléki esperest, továbbá a helyi római katolikus egyházközséget képviselő Varga Sándor segédlelkészt. Üdvözölte továbbá Nyakó József megválasztott és Kovács Zoltán korábbi polgármestert, megemlítve, hogy utóbbival jó kapcsolatot ápolt, és hasonlóban bízik előbbivel is. A ünnepségen megáldották a gyerekeket, majd a Szent Antalt formázó ereklyetartóba elhelyezett ereklye elé járulva hagyták el a hívek a templomot. Zorel Zima elmondta: az ereklye a templom évenkénti búcsúünnepén (június 13.), illetve minden kedden - a szent napján - látható lesz a templomban.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!