ERDON Helyi hírek

2012.06.10. 17:35

APD: furcsa esetek Bihar megyében

Érdekes esetekre lelt a vasárnapi választások során Bihar megyében a Pro Democraţia Szövetség (APD). A szervezet megyei vezetője az estig tapasztalt rendellenességeket összegezte kérésünkre.

Érdekes esetekre lelt a vasárnapi választások során Bihar megyében a Pro Democraţia Szövetség (APD). A szervezet megyei vezetője az estig tapasztalt rendellenességeket összegezte kérésünkre.

„Csodálatos felgyógyulások történtek Bihar megyében tegnap” – nyilatkozta Simon Adrian, a Pro Democraţia Szövetség (APD) Bihar megyei elnöke. Az APD összesen 16 megfigyelőt küldött szét a voksolásra Bihar megyébe. Embereik úgynevezett mobil csapatokat alkottak, négy gépkocsival járták a településeket, ellenőrizve azon szavazókörzeteket, ahol megfordultak. Jártak például Élesden, Margittán, Vizesgyánon, Tarjánban, Diószegen, Körösszegen. Simon Adrian például beszélgetésünk után, az esti órákra, urnazárás idejére Köröstárkányba és Fenesre készült. Mint tudatta, nagyon sok szabálytalanságot tapasztaltak szerte a megyében. Ezeknek egy része azonban kisebb szabálysértés volt – de nem mind volt apróbb.

Rendőrségi ügy

Biharon például rendkívül sokan igényeltek mozgóurnát arra hivatkozva, hogy betegek. „Ám amikor megjelentünk mi, hirtelen már sokkal kevesebben kérték ezt, hirtelen meggyógyultak. Kiemelném még az egyik hölgy esetét. Ő elment szavazni, de ott közölték vele, hogy csak ne jöjjön, mivel kiviszik hozzá a mozgóurnát. A nő meglepetten hallotta ezt, s jelezte, hogy ő nem is igényelte az urnát. Így aztán rendőrségi ügy lett a mozgóurnázásból, amelyet még távozásunk után is vizsgáltak” – nyilatkozta Simon. Elmondta még: Körösszegen például azt tapasztalták, hogy vállalati autókkal hordták voksolni az embereket, ami szintén tilos, ráadásul ott is trükköztek mozgóurnákkal.

„Nagy a tét, így nagy a harc is. Cseleznek, ahol tudnak” – összegzett a megfigyelő.

Arra a kérdésünkre, hogy az APD milyen lépéseket tehetett, ha szabálytalanságokat állapított meg, elmondta: először szóbeli figyelmeztetésben részesítették az adott körzetek elnökeit, s ha nem rendeződött az ügy, a Megyei Választási Irodához küldtek írásos panaszt.

Simon Adrian elmondta még: sok településen felkészületlenek voltak a szavazókörzetek elnökei, sokszor nem tudták, mi a feladatuk. Sőt, a nyilatkozó szerint „a Megyei Választási Iroda elnöke sincs igazán felkészülve, a legtöbb panaszt leosztja máshova a gyors beavatkozás helyett”.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!