ERDON Helyi hírek

2012.05.13. 17:50

Pilinszky-est a bábszínházban

Földes László Hobo lépett fel a váradi bábszínházban a Látja Isten, hogy állok a napon című, Pilinszky János verseiből összeállított előadással.

Földes László Hobo lépett fel a váradi bábszínházban a Látja Isten, hogy állok a napon című, Pilinszky János verseiből összeállított előadással.

 

A Theatron Egyesület áprilisban indult PoetRhythMus Experiment programjának meghívottjaként érkezett Nagyváradra Földes László Hobo. A Hangzó Helikon sorozatban 2010-ben megjelent lemez húsz megzenésített Pilinszky-verset és verstöredéket tartalmaz Hobo előadásában. A lemez anyagából előadás is készült, amelynek zenéjét Verebes Ernő színházi zeneszerző szerezte és Vidnyánszky Attila rendezte. Ezt az előadást tekinthették meg a jelenlevők szombat este.

A költő olyan ismert verseit hallgathatták meg, mint a Négysoros, a Halak a hálóban, az Itt és most, a Téli ég alatt, a Két szonett stb. Hobo a megzenésített verseket hol énekelte, hol szavalta. Az egy órás előadás alatt a közönség figyelemmel követte Földes László minden lépését a színpadon, a találóan megálmodott díszletek között, amelyeket Ondraschek Péter tervezett. Pilinszky első verseskötetének (Trapéz és korlát – 1946) megjelenésekor a költő már túl volt azokon az élményeken, amelyek meghatározták költészetét, a háborún, a koncentrációs táborban látott szörnyűségeken. Az előadott versek mindegyikében érezhető volt ezeknek az élményeknek a hatása. Földes László jellegzetes mély hangján életre kelő versek talán a fiatalabb korosztályhoz is közelebb viszik Pilinszky Jánost és költészetét.

„Kísértő” versek

Hobo a 2010-ben megjelent CD-ből és egy könyvből álló kiadvány előszavában így fogalmaz: „1984-ben, a Hobo Blues Band Vadászat című lemezén mondtam először Pilinszky János Négysorosát. A vers skarlátbetűként átégette azt a kort, a lemezt és az előadásokat. Az abban a helyzetben érzett és felvállalt kilátástalan szomorúságot, a pontosan felismert reménytelenséget és vigaszként a kötelező őszinteséget jelentette számomra. Versei azóta kísérnek csavargásaimban, és visszahoztak egy-két sötét mellékútról”. A Theatron Egyesület és az Aria Egyesület szervezésében sorra kerülő est fő támogatója Románia Művelődési és Nemzeti Örökség Minisztériuma volt.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!