ERDON Helyi hírek

2012.05.24. 17:35

Megvan a 35.000-ik igénylő

Nagyvárad- Csütörtök az RMDSZ váradi székházában emléklapot és egy könyvet vehetett át Dobi István, aki a 35.000-ik olyan személy a megyében, kinek az RMDSZ állította össze a honosítási dossziéját.

Nagyvárad- Csütörtök az RMDSZ váradi székházában emléklapot és egy könyvet vehetett át Dobi István, aki a 35.000-ik olyan személy a megyében, kinek az RMDSZ állította össze a honosítási dossziéját.

 

Csütörtök délelőtt az RMDSZ Sas-palotabeli székházában rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, melynek keretében emléklapot és a századfordulós Váradot, illetve Bihart ábrázoló korabeli képeslapokat tartalmazó Szép Biharországunk című kötetet adott át Dobi Istvánnak, aki a 35.000-dik olyan személy a megyében, kinek az RMDSZ elkészítette a kettős állampolgárság igényléséhez szükséges dossziéját. A politikus megköszönte neki a Szövetség és a munkatársai iránt tanúsított bizalmát, és arra hívta fel a figyelmet: még mindig sokan fordulnak honosítási ügyben az RMDSZ-hez, mely másokkal ellentétben ingyen fordítja le az összes dokumentumot, illetve csinál fényképet. Mindez különben körülbelül 55 lejbe kerülne, így 20 milliárd régi lejt spórolt meg ezen szolgáltatásával az RMDSZ a Bihar megyei magyaroknak. Szabó Ödön ugyanakkor köszönetet mondott a fordításokat végzőknek is- Lantos Tibornak, Boros Józsefnek, Bradács Alíznak és Szallós Nándornak-, valamint azon RMDSZ-es önkormányzati képviselőknek, polgármestereknek is, akik vidéken segítenek idős embereknek időpontot egyeztetni vagy iratcsomót összeállítani.

A családdal közösen

Dobi István elmondta: feleségével, Erzsébettel és unokájával, Istvánnal közösen kérvényezte a magyar állampolgárságot. Hegyközszentmiklóson született, de 1973 óta Nagyváradon lakik, a lánya, Ella viszont Budapesten él, és már magyar állampolgár. A dossziét Debrecenben nyújtják be, az eskütétel helyszínéről még nem döntöttek. Megjegyezte: azért fordultak az RMDSZ-hez, mivel szerintük ez a szervezet képviseli a magyarok érdekeit, a honosítási iroda munkatársai pedig kedvesek és segítőkészek.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!