ERDON Helyi hírek

2012.04.19. 15:16

Váradi díszpolgárnak javasolják

Nagyvárad- Biró Rozália alpolgármester bejelentette: az RMDSZ-frakció azt javasolja a Helyi Tanácsnak, hogy avassa díszpolgárrá dr. Földes Béla főorvost.

Nagyvárad- Biró Rozália alpolgármester bejelentette: az RMDSZ-frakció azt javasolja a Helyi Tanácsnak, hogy avassa díszpolgárrá dr. Földes Béla főorvost.

 

Csütörtökön sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália alpolgármesternő, melyen bejelentette: az RMDSZ-frakció egy előterjesztést fog benyújtani a helyi önkormányzati képviselő-testületnek, amiben javasolja, avassák Nagyvárad díszpolgárává dr. Földes Béla ideggyógyász főorvost. Szerintük ugyanis olyan személyiség, aki igen komoly szaktekintélyével, példamutató és szerteágazó, a szakterületén kívül is kifejtett emberséges cselekedeteivel a váradi, a megyei, illetve a partiumi magyar közösség javát szolgálja. Az elöljáró úgy fogalmazott: a felsorolt díjak és tisztségek önmagukért beszélnek, akiknek pedig ismerik a főorvost, azoknak nem kell elmagyarázni, hogy miért alkalmas a díszpolgári címre.

Pályafutása

Dr. Földes Béla 1975-ben végezte el a marosvásárhelyi Orvosi Egyetem általános orvosi szakát, majd rezidens orvosként tevékenykedett. 1980-tól a helyi CFR-kórház neurológus szakorvosaként dolgozott. 1990-ben a váradi fizetéses poliklinika orvosigazgatója lett, jelenleg a váradi CFR-kórház ideggyógyász főorvosa. A rendszerváltás után a nagyváradi Caritas Catolica egyik alapítója volt, 1997-től pedig a Romániai Máltai Segélyszolgálat váradi munkapontját irányítja. 1994-ben alapító elnöke volt az Eclesia Mater Alapítványnak, 1996-2000 között megyei, majd 2000-2008 között városi tanácsos. 1996-2000 között az RMDSZ Bihar megyei szervezetének szociális problémákért felelős ügyvezető alelnöke, 2000-2004 között megyei ügyvezető elnök, 2004-2009 között az RMDSZ és a civil szervezetek közti párbeszéddel foglalkozó bizottság elnöke. 2009-től a megyei RMDSZ szociális és egészségügyi problémákért felelős ügyvezető alelnöke, 2010-tól pedig a Megyei Kórház vezetőtanácsának az elnöke is, valamint 2011-től az önkormányzat által működtetett Egészségért Alapítvány vezetője. Megkapta a Németországi Máltai Segélyszolgálat (2000), az RMDSZ Ezüstfenyő- (2004) és a városi tanács kiválósági díját (2005), és két szakmai elismerésben is részesült: Pápai-Pariz Ferenc-díjban (2005), illetve Genersich Antal-díjban (2007).

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!