ERDON Helyi hírek

2012.04.12. 12:10

Mit tervez konkrétan Bolojan Váradon?

Bemutatta a 2012-2016 időszakra szóló városfejlesztési terveit Ilie Bolojan nagyváradi polgármester, aki ismét indul a tisztségért a közelgő választáson.

Bemutatta a 2012-2016 időszakra szóló városfejlesztési terveit Ilie Bolojan nagyváradi polgármester, aki ismét indul a tisztségért a közelgő választáson.

Ismertette városfejlesztési terveinek fő elemeit Ilie Bolojan. A nagyváradi polgármester, aki ismét polgármesterjelölt, olyan romániai és külföldi vállalkozók előtt mutatta be a 2012-2016 időszakra szóló terveit, akik Váradon érdekeltek különböző befektetésekben. A bemutató felvezetéseképpen elhangzott: a helyi adópolitika is átgondolásra szorulhat, nem kizárt egyes adók és illetékek csökkentése.

Mit, hol?

A koncepcióban elő helyen szerepel a megyeszékhely gazdasági fejlesztése, további befektetések idevonzása. Emellett újabb ipari park létesül majd a CET 2 helyén és a reptér mellett. A légi kikötőt magát is feljeszteni fogják, minimum két nagy európai városba indulnak majd innen járatok. Befejezik a Dragos Voda-Falcliei térségében lévő Körös-hidat, s összekötik a zónát az Oncsa-teleppel. Ígéri továbbá, hogy újjáélesztik a váradi szakmunkásképzést, az iskolarendszer fejlesztésével. Folytatják a központ felújítását, s ott több fesztivált, s más kulturális rendezvényt fognak tartani. A következő négy évben tervezik a vár felújításánek befejezését is. Modernizálják a városi és az ősi strandot.

Ilie Bolojan jelezte: a régebbi lakónegyedekben még százötven leaszfaltozatlan utca van – ezek aszfaltozása is meglesz 2016-ig. A tömbháznegyedekben folytatják a parkolók létesítését, az energiaellátás korszerűsítését, a panelházak hőszigetelését. Ami az egészségügyet illeti, modernizálnak egyes kórházi részlegeket, korszerűsítik a sürgősségi ellátást, valamint a szív- és agyi-érrendszeri betegségek gyógyközpontjait, a Maria klínikát integrálják a megyei kórházba, befejezik az onkológiai központot, más városokból igyekszenek felkészült orvosokat átcsábítani ide.

A tanügy esetében felújítják a Vulcan, az Eminescu iskolákat és a P. Cosma bentlakásait, helyi történelmet és hagyományokat bemutató órákat vezetnek be, opcionális jelleggel, támogatják az órák utáni iskolai foglalkozásokat, fejlesztik a „gettósabb” negyedek iskoláit. Az idősek számára a lakcímen történő ellátás fejlesztését, az egyedülállók támogatását ígéri.

Ilie Bolojan tudatta még: több zöldövezetet létesítenek Váradon, új parkokat hoznak létre. Támogatják, hogy minél többen közlekedjenek kerékpárral. Emellett a tömegközlekedést is fejlesztik, a járatok sűrítésével és új vonalak létesítésével. Befejezik az új állatkertet. Jelezte: ahol csak lehet, erdősíteni is fognak. Külön kiemelte még: a 2012-2016-os mandátuma során még nagyobb figyelmet fordítanak az európai támogatások elnyerésére. Jelenleg 35 ilyen progtam fut, 187 millió euró összértékben, elbírálásra vár még 6o pályázat. Idén 14 millió eurónyi európai pénzt várhat Nagyvárad.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!