ERDON Helyi hírek

2012.04.21. 17:51

Állampolgárságot - még könnyebben

Beérkezett a 250 ezredik magyar állampolgársági kérelem, és eddig mintegy 157 ezren tették már le az esküt. A legtöbb kérelmet a Romániában élő magyarok adták be.

Beérkezett a 250 ezredik magyar állampolgársági kérelem, és eddig mintegy 157 ezren tették már le az esküt. A legtöbb kérelmet a Romániában élő magyarok adták be.

 

Nagyváradon egyeztetett Wetzel Tamás, a magyar kormány egyszerűsített honosításért felelős miniszteri biztosa. A Bihari megyeszékhelyen az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a az Erdélyi Magyar Néppárt képviselőivel találkozott. A vizit konkrét okáról elmondta: Biharkeresztesen tájékozódott a könnyített honosítási ügyekről, s ennek kapcsán döntött úgy, Váradra is ellátogat, különösen, hogy fejleményekről is beszámolhat.

Gond nélkül

A házigazdák részéről Török Sándor köszöntötte a vendéget, majd Wetzel Tamás elmondta: épp a múlt hét második felében beérkezett a 250 ezredik magyar állampolgársági kérelem, és eddig mintegy 157 ezren tették már le a magyar állampolgársági esküt. A legtöbb kérelmet a Romániában élő magyarok adták be, az igénylések 70%-a Erdélyből és a Partiumból jön. Megerősítette ezt lapunknak küldött tájékoztatásában a budapesti Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkársága is. Például a Bihar megyéhez közel eső Biharkeresztesen immár 2500-an tettek állampolgársági esküt, legutóbb éppen pénteken. Az utóbbi 16 hónapban a komoly szervezésnek köszönhetően az eljárás továbbra is zökkenőmentes, mind a kérelmek átvétele és elbírálása, mind az ünnepélyes állampolgársági eskütételek fennakadás nélkül mennek.

Egyszerűbben

Újdonság, hogy tovább egyszerűstik az ügyintézést. A miniszteri biztos szerint a jövőben még egyszerűbbek lesznek a formanyomtatványok és az anyakönyveztetés is könnyebben fog menni. Zatykó Gyula, a partiumi régióban megnyitott Demokrácia Központok koordinátora elmondta: Wetzel Tamással arról is megegyeztek, hogy az egyes okmányok átvétele is könnyebb lesz. Eddig ugyanis a polgárok a lakhelyükhöz legközelebb eső konzulátuson, személyesen vehették át keresztlevelüket, illetve más anyakönyvi papírjaikat. Ez a bihari régió estében ezt jelentette, hogy Kolozsvárra kellett utazni ezekért az okmányokért. Ez a kellemetlenség is megszűnik most, ugyanis az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács vállalja fel az okmányok Kolozsvárról való elhozatalát. A konkrétumokról Nagy József Barna, az EMNT partiumi régióelnöke elmondta: akik értesítést kapnak a konzulátusról, hogy megérkeztek az okmányok, látogasson el a legközelebbi Demokrácia Központba (Nagyváradon például a Széles/Menumorut utca 23 szám alá). Itt felhatalmazást írhatnak az érintettek, amellyel megbízzák az EMNT illetékesét, hogy Kolozsvárról a konzulátusról elhozza a szóban forgó okmányaikat.

Wetzel hangsúlyozta: 2011 januárjában éppen Nagyváradon nyílt meg az első Demokrácia Központ, amely a romániai magyarok honosítái kérelmeinek benyújtásában is segít, ezért jelképesnek is mondható, hogy itt jelentették be most negyedmillióan kérvényezték eddig a magyar állampolgárságot, s hogy ennek megszerzése mostantól még egyszerűbb.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!