ERDON Helyi hírek

2012.03.01. 13:55

Segítségnyújtás a központban

Nagyvárad - Immár intézményes formában is nyújtanak tanácsadást a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Kolozsvári úti Missziós Központjában. Szegényeket, időseket, bajban lévőket várnak.

 

 

Csűry István református püspök tartott áhitatot az iroda helyszínén zajló csütörtöki sajtótájékoztató előtt. Ahogy az Máté Evangéliumában áll, Jézus is nagyra értékelte a gyermekeket, mondta a püspök. A gyermek a rászorulót jelenti – s az az ember, aki elért valamit az életben, gyakran elfelejti, hogy honnan kellett elindulnia. „Amikor jobban megy sorunk elfeledjük, hogy az egyház múltjában ott van Jézus keresztje, az egyház is volt nehéz helyzetben” - mondta a püspök. Annak a felnőttnek kell lenni, aki együtt tud lenni a gyermekkel, a szegénnyel; az igazi nagy ember az, aki kicsinek is tud lenni, másképp elveszti azt az arcát, amely az emberi vonásokat hordozza.

 

Gyermekké lenni

 

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület üzenete az a világ gazdagjai felé, hogy a rivalizálás eredménye mindenképp keserű gyümölcs, fontos otthagyni a rivalizációs pozíciókat és odafordulni a nyomorult emberek felé. Krisztus is mindenkihez szólt, s az egyház sem felekezetet, bőrszínt néz, hanem ott segít, ahol tud – olyan felnőttként, aki fel tudja vállalni, hogy gyermekké tud lenni azokért, akiknek szükségük van erre.

Dénes István generális direktor elmondta: a Kolozsvári úti Missziós Központ 2002 óta működik, s a gyermekek által kerültek kapcsolatba a felnőttekkel, akiknek szintén segítségre volt szükségük. Így született meg az iroda létesítésének az ötlete, ahol tanácsadást és segítséget igyekeznek nyújtani a rászorulóknak. A gyerekeket érintő programokról, melyeket immár a kolozsvári székhelyű Diakóniai Alapítvány és a Lámpás Alapítvány közreműködésével szerveznek, Vinczéné Pálfi Judit missziói előadótanácsos szólt. Két szociális munkás foglalkozik délutánonként a gyerekekkel akik ebédet is kapnak a központban. Több mint harmincan járnak rendszeresen a központba; jelenleg az ingyenbérlet kérdését szeretnék megoldani, ugyanis a Slavici iskola elég messze van a központtól. Február közepén az édesanyákat is meghívták egy beszélgetésre, mondta Vinczéné Pálfi Judit, s ezeket a találkozókat sezretnék megismételni az elkövetkezendőkben.

 

Lelki segítség is

 

Az újonnan létesült irodát Nagy József Barna szociális munkás vezeti, aki eddig is segített azoknak a felnőtteknek, akik a központban megfordultak. Mint megtudtuk, a legkülönfélébb problémákkal szokták őket megkeresni – sokszor egy kérvény kitöltése okoz gondot, de olyan is van, hogy idős, magányos emberek egyszerűen nincs kivel beszélgessenek, s ilyenkor egy jó szó is sokat jelent. „Hogy milyen kérdésekben igényelnek segítséget, azt ők döntik el. Ügyintézésre és lelki segítségre egyaránt gondoltunk; azon a véleméynen vagyunk, hogy nem szegény cigány és szegény magyar van, hanem szegény ember első sorban, s mindenkin igyekszünk segíteni, aki nálunk megfordul” - mondta az iroda vezetője.

 

Kiterjesztik

 

A Kolozsvári út 63. sz. alatti irodában kedden 9 és 11, valamint csütörtökön 16 és 18 óra között fogadják az érdeklődőket, illetve előzetes egyeztetés szerint. Az iroda vezetőjével a 0747.901090 telefonszámon vehető fel a kapcsolat. Mint megtudtuk, mihamarabb szeretnék kiterjeszteni a segítségnyújtást egyéb településekre is. Feltérképezik a helyzetet, és attól függően, hogy mire van inkább igény, a tanácsadásra, a gyerekekkel való foglalkozásra, vagy a segélyosztásra helyezik majd a hangsúlyt

 

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!