ERDON Helyi hírek

2012.03.20. 08:56

Kellenek a tározók Romániában

Még legalább ötven víztározót kellene építeni Romániában, mondja Dávid Csaba a Román Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Még legalább ötven víztározót kellene építeni Romániában, mondja Dávid Csaba a Román Vízügyi Igazgatóság vezetője.

 

 

Két napos munkaügyi látogatáson Nagyváradon tartózkodik Dávid Csaba, a Román Vízügyi Igazgatóság vezetője, aki a tegnapi nap folyamán Pásztor Sándorral a Körösök Vízügyi Igazgatóság vezetőjével és Biró Rozáliával Nagyvárad alpolgármesterével együtt tartott sajtótájékoztatót az RMDSZ székházában. A vízügyi szakember elöljáróban gratulált Nagyváradnak azért, mert elnyerte a Románia Zöld városa nevű díjat, amit többek között azzal érdemelt ki, hogy az egy főre jutó zöldövezetet sikerült 25 négyzetméterre növelni. Ez óriási előrelépés, hiszen 2008-ban ez az arány még csak 18 négyzetméter volt fejenként.

 

Nagy kincs a víz

 

Romániában a folyóvizek 80 százaléka jó minőségű mind biológiailag, mind kémiailag és csak a vizek 2,9 százaléka nagyon rossz minőségű, és az ország jelenlegi tározási kapacitása ötmilliárd köbméter, tudtuk meg a továbbiakban Dávid Csabától, aki a víztározók fontosságát hangsúlyozta, mert, mint kifejtette, ezek segítségével szárazság idején biztosítani lehet a szükséges vízmennyiséget, és a tározókkal lehet elejét venni az árvizeknek is. Arra a kérdésünkre, hogy megítélése szerint hány tározó építésére van még szükség Romániában, Dávid Csaba azt válaszolta, hogy minden vízgyűjtő medencében nyolc-tíz tározót kellene még megépíteni, azaz országszerte ötven-hatvan, 25-300 millió köbméter közötti kapacitású tározó építésére lenne még szükség. „Véleményem szerint a víz nagyobb érték, mint az arany, nem lenne szabad engednünk, hogy kifolyjon a kezünkből” - fogalmazott. Arra a kérdésünkre, hogy a verespataki bányaberuházás milyen veszélyeket jelenthet a környékre vízügyi szempontból, Dávid Csaba kifejtette, hogy ha a beruházók a tervekben szereplő megoldásokat valóban alkalmazni fogják, akkor nem kell ökológiai problémára számítani, de hozzátette, hogy az építendő tározó gátja rendkívül magas, ami további indoklásra szorul, bár mint hozzátette, a bukaresti egyetemen végzett kutatások alapján statikai szempontból nincs gond a tervezett gáttal.

 

Vízügyi hidegháború

 

Megtudtuk továbbá, hogy a mai nap folyamán Nagyváradon találkoznak a romániai és magyarországi határ menti vízügyi igazgatóságok delegációi, és többek között a határ két oldalán kidolgozandó vízrajzi térképekről fognak tárgyalni. Dávid Csaba bejelentette, hogy április végén román-magyar vízügyi vegyes bizottság ül össze Nagyváradon, azon a megbeszélésen többek között felvetik azt a kérdéskört is, hogy a Sebes Köröstől Északra elhelyezkedő folyóvizek természetes módon follyanak át Magyarországra, jelenleg ugyanis szűk csatornarendszerek segítségével térítik déli irányba és vezetik a Sebes-Körösbe ezeket a vizeket, aminek következtében a román félnek nagyon sok pénzébe kerül a szivattyúzás, míg Magyarország észak-keleti régiójában nagyon gyakoriak a szárazságok a Romániában más irányba eltérített folyóvizek miatt. „Ezt a hidegháborús helyzetet fel kell számolni” - fogalmazott Dávid Csaba, hozzátéve, hogy először egy tanulmány fog készülni arról, hogy az eredeti állapot egyáltalán visszaállítható-e még, illetve ha igen, akkor ez a visszaállítás mennyi pénzbe kerülne.

 

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!