ERDON Helyi hírek

2012.02.01. 14:56

Rózsahimlő Biharban

Sokan utasítják vissza a rózsahimlő (rubeóla) elleni oltást Bihar megyében. Mintegy négyszázra nőtt az utóbbi hetek során a fertőzöttek száma a megyében. Nincsenek súlyos esetek.

Sokan utasítják vissza a rózsahimlő (rubeóla) elleni oltást Bihar megyében. Mintegy négyszázra nőtt az utóbbi hetek során a fertőzöttek száma a megyében. Nincsenek súlyos esetek.

 

Az utóbbi hetekben mintegy négyszáz rubeólás esetet regisztráltak Bihar megyében. Amint Marius Pîrcioagă, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) igazgatójától megtudtuk, bár felnőttek is elkapták a fertőzést, s náluk súlyosabb lefolyású lehet, tudomása szerint senkinél nem léptek fel szövődmények. Most már múlóban van a fertőzéshullám, tudtuk meg.

 

Visszautasítják

 

A DSP igazgatója azt is elmondta: aggasztónak találja, hogy nagyon sokan utasítják vissza az ingyenes oltást. Azokat a személyeket – felnőtteket és gyerekeket – oltanák be, akik kapcsolatba kerültek a betegekkel. A jelenség tavaly is érezhető volt, azonban az idén még inkább elterjedt. Főleg szülőkről van szó, akik nem akarják, hogy gyerekük megkapja az oltást, akkor sem, ha az iskolai, vagy óvodai közösségben előfordult a fertőzés. „Bármit olvasnak az interneten, ne utasítsák vissza az oltást. Én magam is beoltattam magam minden gyerekbetegség ellen” - mondta az igazgató, aki a megelőzés egyéb módszereire is felhívta a figyelmet: lehetőleg kerüljük a tömeget, ne látogassuk meg fertőzött ismerőseinket, mossunk gyakran kezet, használjunk papírzsebkendőt.

A rubeóla (rózsahimlő) elleni oltás egyébként 2006 óta kötelező. A fertőzés levegőn keresztül terjed és általában gyors lefolyású, de vannak esetek, amikor szövődményekhez vezethet (leggyakrabban felnőtteknél), valamint terhes nőkre is veszélyes, ugyanis súlyos magzati rendellenességeket okozhat. A fertőzés tünetei: torokfájás, láz, kiütések, melyek először az arcon jelennek meg, majd az egész testen elterjednek. A nyaki és tarkótáji nyirokcsomók megduzzadnak; a láz 2-5 napig tart, a kiütések pedig egy héten belül múlnak el, s nem hagynak nyomot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!