ERDON Helyi hírek

2012.02.19. 12:23

Félixfürdő a gyógyturizmus fellegvára lehet

A félixfürdői utókezelési központ felújítása nyomán az egészségminisztérium szándéka az, hogy a komplexum a gyógyturizmus egyik fontos célállomása legyen.

A félixfürdői utókezelési központ felújítása nyomán az egészségminisztérium szándéka az, hogy a komplexum a gyógyturizmus egyik fontos célállomása legyen.

 

 

A minisztériumnak erről a tervéről Ritli László az egészségügyi tárca vezetője beszélt lapunknak szombat délben, miután elődjével, Csek Attilával felavatta a félixfürdői utókezelési kórház felújított medencéjét és azokat a kezelési termeket, melyeket a legmodernebb utókezelésre használatos berendezésekkel szereltek fel. „Olyan felszerelések vannak itt, amelyek egyediek az országban. A kórház szerencsére évek óta komoly fejlesztésen ment keresztül, és örülök annak, hogy a mostani menedzsment is folytatja azt a fejlesztést, ami pár évvel ezelőtt megkezdődött és áttörést jelentett. A minisztérium tovább pártolja nem csak ezt, hanem a többi rehabilitáló intézményt is az országban, sőt kiterjesztjük oly módon, hogy nem csak az orvosi ellátást fejlesztjük, hanem bekapcsolódunk egy turisztikai orvosi rendszerbe, ami azt jelenti, hogy amikor jönnek a betegek, nem csak az orvosi, a rehabilitálási procedúrákon vesznek részt, hanem a kellemeset összekötik a hasznossal.”

 

Modern

 

Cseke Attila szenátor, akinek minisztersége idején megkezdődött a félixfürdői létesítmény fejlesztése, lapunknak elmondta: a kórház 1988-ban történt átadása óta ilyen méretű beruházás még nem volt Félixfürdőn. Az itt látható modern felszerelések és berendezések révén a kezelési központ ma az egyik legmodernebb az országban.” A volt miniszter kijelentette, hogy a lokomat nevű, mozgásszimuláló berendezés egyedi Románia közkórházaiban. Kijelentette továbbá, hogy a felszerelés modernizálása után a kórtermek felújítása következik a félixfürdői létesíményben.

 

Beruházások

 

Amint azt az avatáson is kiemelte, Cseke Attila a továbbiakban kifejtette: ha lenne időnk megfigyelni azt, hogy milyen állapotban jön ide első nap kezelésre egy beteg, és hogyan megy el pár hét, vagy pár hónap után, akkor láthatnánk azt az óriási fejlődést, amit egy ilyen rehabilitációs központ végez. A köztudatban nem annyira van jelen ez a tipusú egészségügyi tevékenység, pedig az eredmények fantasztikusak. Másfelől egy bihari infrastruktúra fejlesztésről beszélünk, ide nagyon sok beteg más megyékből, más országokból jön ide, így ezt akár egy országos fejlesztési stratégiának is nevezhetjük, ami persze Bihar megyét gazdagítja.” Arra a kérdésünkre, hogy milyen beruházások várhatók még az idén a Bihar megyei egészségügyben, Cseke Attila azt válaszolta, hogy a legfontpsabb beruhásás 2012-ben a nagyváradi onkológiai központ finanszírozása, melynek több mint felét az egészségügy-minisztérium a tavaly kifizette, és az idén hátra van még a finanszírozás második felének a biztosítása és a munkálatok befejezése. „Félixfürdőn remélhetőleg a kórtemek felűjítása lesz fontos, és különböző beruházások lesznek a megyében Nagyszalontán, Margittán, Belényesben. Nagyváradon a megyei kórház A szárnya teljesen fel van újítva, hátra van még a B szárny. Reméljük arra is sikerül elkülöníteni összeget” - vázolta a terveket Cseke Attila.

 

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!