ERDON Helyi hírek

2012.02.05. 19:12

A semmiből épült fel a modern sürgősségi osztály

A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi betegellátó osztálya (UPU) két év alatt a semmiből épült fel, így mára a filmekben látható sürgősségi osztályok színvonalával vetekszik. A szatmári lakosok biztosak lehetnek abban, hogy jó kezekben vannak.

 

Tegnap hivatalosan is átadták a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi betegellátó osztályát (UPU), az ünnepségen Adrian Marc kórházmenedzser elmondta, hogy a felújítási munkálatok 2010 októberében kezdődtek és 2011 decemberében értek véget. A kórház vezetője köszönetet mondott minden érintett személynek, aki az UPU modernizációját lehetővé tette, külön kihangsúlyozva dr. Raed Arafat egészségügy szakállamtitkár-helyettes szerepét, aki az országban és Bukarestben tapasztalt szélsőséges időjárási körülmények miatt nem tudott jelen lenni a tegnapi átadáson. Arafat szerepe fontos volt, hiszen a műszaki tervek kidolgozásakor az ő szakmai tudására alapoztak. Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke kihangsúlyozta, történelmi pillanat az UPU átadása a szatmáriaknak. „A sürgősség felszereltségét és a körülményeket tekintve akár a kórházas filmek jeleneteit is leforgathatnák Szatmáron, hiszen elértük az EU-s színvonalat” — fogalmazott a tanácselnök. Ritli László egészségügyi miniszter kihangsúlyozta, a szaktárca első számú prioritása közé tartozik a sürgősségi betegellátó rendszer és a rohammentő szolgálat fejlesztése, modernizálása, amit az is bizonyít, hogy a szatmári UPU a harmadik, amit minisztersége alatt átadott. A tárca vezetője elmondta, a felújított szatmári UPU minden elvárásnak megfelel, minden sürgősségi helyzetet el tud látni. „Két problémával kell megbirkóznunk: elsősorban a sürgősségi orvosok hiányát kell megoldanunk, melyhez elengedhetetlen, hogy rávegyük a fiatalokat, hogy ezen szakterületen képezzék magukat tovább, a másik megoldásra váró gond, hogy ne terheljük túl a sürgősséget. Ez utóbbi érdekében a lakosságban tudatosítani kell, hogy a sürgősségi betegellátás nem egyenlő a családorvosi vagy szakorvosi ellátással” — jelentette ki a miniszter. Ritli kérdésünkre válaszolva elmondta, idén Szatmár megyében az onkológiai osztály és a régi poliklinika felújítása biztosan támogatásban részesül, de a minisztérium pár napon belül összeállítja azon beruházások listáját, melyeket 2012-ben támogatni fognak, és megeshet, hogy más szatmári fejlesztések is sorra kerülhetnek.

Cseke Attila szenátor, korábban egészségügyi miniszter, a szatmári UPU elsőszámú támogatójaként vett részt a tegnapi átadáson, ahol kihangsúlyozta, az UPU projektje a semmiből született, de két év alatt sikerült a most látható sürgősséget létrehozni, melyhez három dolog szükségeltetett. Elsősorban a minisztérium által végrehajtott decentralizációs folyamat, a szaktárca támogatási listája, és a helyi önkormányzat — elsősorban a megyei tanács — hozzáállása a decentralizációs folyamathoz és az itteni vezetők tenni akarása. Csehi Árpád hozzáállása a decentralizációhoz és az egészségügyi reformokhoz mindenképp példaértékű, vélte Cseke, aki azt is elmondta, hogy minisztersége idején kevesebbet ígért, de azt igyekezett betartani. Cseke annyit üzent a szatmáriaknak, hogy legyenek büszkék a sürgősségi fogadóállomásra, hiszen két év alatt 15 év lemaradását sikerült behozniuk. Radu Giurcă prefektus elismerően beszélt arról a csapatról, amely az UPU felújításán és kibővítésén dolgozott, ugyanakkor arra kérte a lakosságot, hogy vigyázzák meg azt, amit sikerült létrehozni. Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere úgy látja, hogy a megyei tanács és az egészségügyi minisztérium együttműködésének köszönhetően egyre több beruházást sikerül kivitelezni, melynek köszönhetően a szatmári egészségügy visszakerül az őt megillető helyre, melyet évtizedekkel ezelőtt betöltött a régióban.

 

Minden igényt kielégít

Moldovan Adriana, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi betegellátó osztályának (UPU) vezetője az átadást követően körbevezette a jelenlévőket a sürgősségen, ahol legelőször az tűnhet fel a betegnek, hogy minden felirat kétnyelvű (román és magyar). Az UPU-ra két bejárat vezet, egyiken a lábon járó, másikon pedig a hordágyon fekvő betegeket fogadják, ugyanakkor van egy higienizáló részleg is, ahol az utcáról koszosan, ittasan érkező pácienseket meg tudják tisztítani. A sürgősségre érkező betegeket az ügyfélfogadó részlegen fogadják, itt készül el az anamnézis, és a megfelelő részlegre továbbítják. Moldovan elmondta, az ellátás nem minden esetben az érkezés sorrendjében történik, hanem a helyzet súlyosságától függően, hiszen van olyan páciens, akit újra kell éleszteni, olyan, akit 10, 30 vagy 120 perc alatt kell ellátniuk a sürgősségen. A sürgősségen minden részlegnek megvan a saját jól meghatározott helye, melyeket korszerű berendezésekkel szereltek fel. Az itteni részlegeken is működik a telemedicinás hálózat, így az orvosok vizsgálat közben konzultálhatnak más kórházban tevékenykedő kollégáikkal. Moldovan Adrianától azt is megtudtuk, hogy az UPU éves szinten 55-60 ezer beteg ellátására képes, annak ellenére, hogy akut személyzethiánnyal küszködnek.

Az UPU felújítása és kibővítése által a betegellátás 1187 négyzetméteren történik majd, míg az alagsorban 500 négyzetméteres adminisztratív központot alakítottak ki. Az UPU felújítása során figyelembe vették a vonatkozó egészségügy miniszteri rendeletet, így mára minden EU-s előírásnak és elvárásnak megfelelő sürgősségi betegellátó osztály áll a páciensek rendelkezésére. Az UPU felújítása és kibővítése 6,95 millió lejbe került, melyből a Szatmár Megyei Tanács 2,23 millió lejt finanszírozott, a fennmaradó összeget pedig az egészségügyi tárca fizette. A tegnapi átadáson Ritli és Cseke egyöntetűen hangsúlyozták, a minisztérium prioritásai között szerepel az UPU modernizálása országszerte. Az UPU jövő hét végétől üzemel a felújított épületrészben, ahol tágas és jól felszerelt részlegek fogadják a betegeket, az ellátás pedig a legmodernebb gépekkel történik. A felújításnak köszönhetően a gyermek és felnőtt sürgősségi betegellátó osztály különválik, ezzel hatékonyabbá válik az ellátás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!