ERDON Helyi hírek

2012.01.27. 15:07

Szükségmegoldások és takarékosság a téli karbantartásnál

Hargita megye - Az utóbbi napokban lehullt nagy mennyiségű hó ellenére biztosított a megyei utak járhatósága, holott a megyei tanácsnak nagyon szűkös keretekből kell ezt megoldania.

Hargita megye - Az utóbbi napokban lehullt nagy mennyiségű hó ellenére biztosított a megyei utak járhatósága, holott a megyei tanácsnak nagyon szűkös keretekből kell ezt megoldania.

 

 

 

Annak ellenére, hogy 860 kilométer megyei út ügykezelését kell megoldja, amelynek több mint fele le van aszfaltozva, Hargita Megye Tanácsa szűkös anyagi kerettel rendelkezik ezeknek felújítására vagy téli karbantartására. Ez a pénzkeret arányaiban is sokkal kevesebb, tízszer több úthoz tízszer kevesebb pénz, mint amennyivel az Országos Útügyi Vállalat gazdálkodhat a megyénken áthaladó országutak téli karbantartása céljával.

 

Ezért Hargita Megye Tanácsa az idei téli szezonban a forgalmas megyei utakon a hóeltakarítást erre szakosodott vállalatokra bízta, míg a kevésbé forgalmas utak téli karbantartására költséghatékonysági megfontolásból azokat a helyi tanácsokat kérte fel, amelyek körzetében az illető utak találhatók. Azokon az útszakaszokon, amelyek karbantartását nem vállalta az illetékes helyi tanács, az elsőrendű beavatkozást igénylő utak karbantartásával megbízott vállalat végzi a hóeltakarítást.

 

Tekintettel a szűkös anyagi keretre, mind az erre szakosodott vállalatok, mint a helyi tanácsok esetében a téli karbantartási szerződéseket olyan feltételekkel kötötte meg a megyei tanács, hogy a karbantartási munkálatok során olyan járhatósági körülményeket teremtsenek a megyei utakon, hogy téli abroncsokkal és hegyvidéki közlekedési körülményeket szabályozó előírások betartásával a megyei utakon óránként 40 kilométer/órás sebességgel lehessen közlekedni. Hargita Megye Tanácsa ezért csak a legszükségesebb beavatkozásokat végzi el a megyei utakon, természetesen, ha szükséges, naponta akár öt alkalommal is. Azonban szem előtt kell tartania, hogy ne élje fel a rendelkezésre álló pénzkeretet, hogy ne váljon bizonytalanná a megyei utakon a hóeltakarítás például márciusban.

 

E célból a téli karbantartási szerződések egyik fontos feltételeként meghatároztak egy napi összeget, amelyet egy megyei útra el lehet számolni, azaz az út hosszának függvényében megállapított és leszerződött összeget elosztották a téli szezon napjainak számával, jelen esetben 138-cal. Arra az esetre, ha huzamosabb ideig esik csapadék, a vállalat vagy illetékes helyi tanács úgy kell elvégezze a hóeltakarítást, hogy a rábízott útszakaszon a fennebb említett körülmények között közlekedni lehessen, anélkül, hogy túllépi a jóváhagyott keretet. A vállalatok számára jóváhagyott érték tartalmazza a készenléti díjat is, azonban a beavatkozások elszámolása napi jelentés alapján történik, ugyanakkor a munkálat elvégzését az a polgármester is kell igazolja, akinek közigazgatási területén a szóban forgó megyei található.

 

Mindezekre az intézkedésekre azért van szükség, hogy a kevés pénzből is hatékony téli karbantartást lehessen végezni az egész szezonban.

 

– Az elmúlt napok havazása következtében számos panasz érkezett a megyei utak járhatóságát illetően, de az évszaknak megfelelő előírások betartásával a megyei utakon viszonylag jól lehetett közlekedni – nyilatkozta Borboly Csaba. – A múlt év végi szárazság ilyen értelemben kedvező volt. De az elmúlt héten lehullott csapadék igencsak megviselte a pénzkeretünket. Azt kell mondjam, igazságtalanul kevesebb pénzzel rendelkezünk, mint az országos útügy Hargita megyei kirendeltsége. A rendelkezésre álló pénzkeret szűkössége következtében azzal, hogy nem feketére takarítjuk az aszfaltréteget, arra törekszünk, hogy a pénzünket úgy osszuk, hogy valahogyan átvészeljük a téli időszakot, ugyanakkor biztosítsuk az utak járhatóságát. Néhány szélsőséges esetet leszámítva ehhez tartani tudtuk magunkat. Kicsit úgy próbálunk eljárni, hogy a kecske is jóllakjon, a káposzta is megmaradjon. Nyugaton már ismert fogalom a „járható fehér út”, amelyen annyira kotorják el a havat, hogy a téli időszakra vonatkozó közlekedési előírások betartásával biztonságosan lehessen közlekedni. Ezt egyrészt azzal a céllal tesszük, hogy a téli karbantartás költségeit a lehető legalacsonyabb szinten tartsuk, másrészt, lemondva az aszfaltréteg teljes lepucolásáról, megelőzzük az intenzív hóekézés során keletkező kárt, amely a gödrök megjelenésének legfőbb oka. Ezzel megnöveljük az aszfaltrétegek élettartamát, így nyáron kevesebbet kell foltozásra költenünk, aminek egyenes következménye, hogy többet költhetünk aszfaltozásra. Több alkalommal a megye lakosságának tudomására hoztuk, hogy hosszú távú terveink megvalósítása érdekében a pénzhiány miatt ilyen megoldásokat kell alkalmaznunk, és ehhez megértésüket kértük. Szeretnénk, ha a lakosok is segítenének nekünk. Jó dolog az is, ha sms-rovatban hívják fel a figyelmünk a hiányosságokra, de azzal is segítenének, ha az útviszonyoktól függően hamarabb elindulnának a cél irányába.

 

A tanácselnök kifejtette, hogy a megyei tanács az elkövetkező két-három évben folytatni szeretné az aszfaltozási munkálatokat, hogy az aszfaltréteg elérjen mindenhova, ahol a lakosság száma, a forgalom nagysága és a térség gazdasági, valamint turisztikai potenciálja ezt szükségessé teszi. Ezután nagyobb hangsúlyt fektetnek a hóeltakarításra, és akkor majd több pénz lesz az aszfaltréteget kímélő módszerek alkalmazására is.

 

A következő oldalon található táblázatban a kiszerződött szakaszok hosszának, a leszerződött összegek és a naponta elszámolható értékek felsorolásával szeretnénk érzékeltetni, milyen kevés pénzből kell Hargita Megye Tanácsa megszervezze a megyei utak téli karbantartását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!