ERDON Helyi hírek

2011.12.15. 11:34

Hagyományőrzés az óvodában

A szatmárnémeti Guliver óvoda három csoportja (két magyar és egy román tagozatos), valamint az művészeti líceum IV. B osztálya közös programban vesz részt.

A szatmárnémeti Guliver óvoda három csoportja (két magyar és egy román tagozatos), valamint az művészeti líceum IV. B osztálya közös programban vesz részt.

 

A szatmárnémeti Guliver Óvoda Napsugár (kis) csoportja Bartha Éva óvónő vezetésében újraindította a hagyományőrző, nevelői programot, melybe az idei évben az Aurel Popp Zene- és Képzőművészeti Líceum IV. B osztálya mellett (Blatniczki Cecília tanítónő) a Guliver Óvoda Csipet–csapat (vegyes) csoportja (Süveg Ildikó és Kovács Enikő óvónők) is bekapcsolódott. „Azért gondoltuk, hogy újraindítjuk a programot, mert négy éve nagyon jó eredményeket értünk el, és úgy látom, hogy nemcsak a gyermekek szeretik, de a szülők is szívesen bekapcsolódnak hasonló programokba” — tudatta Bartha Éva óvónő. Elmondta, az idei tanévre szóló projekt keretében magyar hagyományokkal ismerkednek majd a gyermekek, a jeles napokat meg is ünneplik. Az óvónő észrevétele az, hogy a mai rohanó világban a felnőttek inkább az amerikai ünnepeket részesítik előnyben és megfeledkeznek a magyar népszokásokról. A gyermekek csaját csoportjaikban Márton nap alkalmából lámpásokat készítettek, kedden pedig a szülőkkel közösen Luca széket. Emellett a Napsugár csoportban a szülőkkel közösen mézeskalácsokat sütöttek, és azokkal díszítették fel a csoport karácsonyfáját.

A programban résztvevő két óvodai csoport első alkalommal tartott közös tevékenységet, mely keretében mézeskalácsot sütöttek a gyermekek, papírból angyalkákat, aszalt gyümölcsből asztali díszeket, makaróniból girlandot, pattogatott kukoricából pedig füzért készítettek.

Emellett egy román tagozatos óvodai csoportot is bevontak a programba: a román és magyar népviselettel és néptánccal ismerkednek meg a gyermekek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!