ERDON Helyi hírek

2011.12.22. 15:19

Csendesnapot tartottak

Tegnap csendesnapot tartottak a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban, amelyet kilenc órától ünnepi istentisztelettel nyitottak meg.

 

A csendesnap kezdéseként reggel kilenc órától ünnepi istentiszteletre került sor a Nagyvárad-Olaszi Református Templomban. Igét hirdetett Csűry István református püspök a következő igerész alapján: „Mert született néktek ma a Megtartó, ki az Úr Krisztus, a Dávid városában. Ez pedig néktek a jele: találtok egy kis gyermeket bepólyálva feküdni a jászolban”(Lk 2, 11–12). Elmondta, hogy a Lukács evangéliumából származó két vers összefoglalja mindazt, amit tudnunk kell Jézusról, az ő születéséről. Hozzáfűzte: minden szó egy-egy prédikációt rejt magában. A püspök kifejtette, hogy az említett részben a szavak mit is jelentenek: „Született néktek – Isten az ő egyetlen fiát adta nekünk. Jézus Krisztus mindannyiunknak születik. Aki tudja, hogy érte és neki is született az Úr, annak nincs olyan problémája, a gondnak olyan nyomasztó terhe, amelyet ne tudna kezelni.” A Megtartó Krisztus arra utal, hogy ne csak a kisgyermekre emlékezzünk, aki karácsonykor megszületett, hanem arra a Krisztusra is, aki megmentette a világot, és aki a feltámadás által az örök életet ajándékozza nekünk.

 

Karácsonyi jelek

 

„Tovább haladva a jelekről olvashatunk: a pólya és a jászol jeleiről. A pólya eszünkbe juttatja a kisgyermeket, aki törékenyen érkezik és nem betör a világba. A jászol a szegénység szimbóluma, az emberek hiányosságait, szegénységét mondja el” – tette hozzá a püspök, továbbá elmondta, hogy a karácsony harmadik jele a kereszt, ami majd csak évek múlva mutatkozott meg. „Mi már tudunk a harmadik jelről is, hiszen Krisztus már meghozta értünk az áldozatot. Karácsoykor ne csak azt ünnepeljük, hogy Jézus megszületett értünk, hanem arról is emlékezzünk meg, hogy meghalt a kereszten, hogy örök életet nyerjünk” – mondta végezetül Csűry István. Az igehirdetés után az iskola kórusa öt karácsonyi éneket adott elő, valamint a diákok ünnepi műsorral készültek. Az istentisztelet után az V–XII. osztályos diákok átvonultak az iskolába, ahol mindegyik osztályteremben áhitattal, beszélgetéssel folytatták a programot. Minden osztályba egy-egy nagyváradi református lelkész látogatott el, és az ünnep, a karácsony valódi lényegéről, szépségéről beszélgettek el a gyerekekkel, fiatalokkal.

 

 

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!