ERDON Helyi hírek

2011.10.02. 15:03

Könyvtárak éjszakája Váradon is

Az október 1-én megrendezett Könyvtárak éjszakája elnevezésű országos programhoz kapcsolódott a nagyváradi Gheorghe Sincai Megyei Könyvtár is.

Az október 1-én megrendezett Könyvtárak éjszakája elnevezésű országos programhoz kapcsolódott a nagyváradi Gheorghe Sincai Megyei Könyvtár is.

 

Az ország több tucatnyi könyvtára vett részt szombaton este a Könyvtárak éjszakéja elnevezésű programban, melynek keretében éjszakába nyúlóan nyitva tartottak, és különböző kulturális rendezvényekkel csalogatták az embereket a könyvek házaiba. Az idén először a nagyváradi székhelyű Gheorghe Sincai Megyei Könyvtár is csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez, este hat órától éjfélig várva a könyvbarátokat. Ligia Mirisan az intézmény igazgatójának megítélése szerint igen sikeresnek bizonyult ez a rendezvény, hiszen mint elárulta, az este hat órai kezdés után két óra leforgáaa alatt legalább kétszáz gyerek és felnőtt látogatott el a könyvtárba.

A nagy érdeklődés fő kiváltói a változatos programok voltak, hiszen a kilátogatók nem egyszerűen csak végigsétálhattak az épületen, hanem kiállításmegnyitókon, tudományos előadásokon is részt vehettek. A különleges hangulatot biztosította az élő zene is: Báder Róbert Olovér gitárjátékaa teremtett mág kellemesebb atmoszférát a helyszínen. Ligia Mirisan hangsúlyozta, hogy ebből az eseményből szeretnének hagyományt teremteni, míg Tavaszi Hajnal aligazgató a rendezvénnyel kapcsolatban kiemelte azt, hogy szeretnék az idősebb olvasókat is becsalogatni a könyvtárba. A számos közönségcsalogató rendezvény mellett ezen a napon nem kell késedelmi díjat fizessenek azok, akik a megengedettnél hosszabb ideig tartottak otthon kikölcsönzött könyveket, illetve ezen a napon ingyenesen lehetett beiratkozni, tette hozzá Tavaszi Hajnal. „Mivel a könyvtárban az utóbbi időben nagyon kevés a magyar közönségnek szóló esemény, ezért külön örömmel fogadtam azt, hogy az emberek családostól jöttek el a könyvtárba és a magyar gyerekekkel a nagyváradi magyar színház bábtársulatának három tagja foglalkozott: Saint-Exuperyt olvastak fel nekik.” A Könyvtárak éjszakája váradi rendezvényét hangos felolvasások és az olvasás fontosságáról szóló vitaest egészítette ki.

 

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!