ERDON Helyi hírek

2011.10.04. 09:11

Emlékezés Bogdánffy Szilárdra

Nagyvárad - Október 1-3. között ünnepségsorozat zajlott a várad-ősi Kis Szent Teréz templomban. A hétfő esti szentmisén Boldog Bogdánffy Szilárd püspökre emlékeztek, Nagy Tibor plébános prédikált.

Nagyvárad - Október 1-3. között ünnepségsorozat zajlott a várad-ősi Kis Szent Teréz templomban. A hétfő esti szentmisén Boldog Bogdánffy Szilárd püspökre emlékeztek, Nagy Tibor plébános prédikált.

 

 

Az ünnepi szentmisének kettős apropója volt: 1934. június 29-én az újonnan épített és azon a napon megáldott várad-ősi Lisieux-i Kis Szent Teréz szentelte pappá Bogdánffy Szilárdot Fiedler István szatmár-nagyváradi püspök, illetve a főpásztor 1953. október 1-jén halt vértanúhalált a nagyenyedi börtönben. Bevezetőjében Nagy Tibor plébános arra hívta fel a figyelmet: a tavaly október 30-án a Székesegyházban boldoggá avatott dr. Bogdánffy Szilárd neve október 3-i dátummal először került be a római katolikus naptárba. Őt korunk szentjei közé lehet sorolni, kérjük a közbenjárását, hogy vezesse népünket, hogy életünk jutalmául elnyerjük az örök élet boldogságát.

 

Korunk szentje

 

Az evangéliumi részlet Szent Máté könyvéből szólt. Prédikációjában a tisztelendő arról beszélt: általában amikor az egyház egy szentet állít elénk példaképül, vegyes érzelemmel tekintünk az ünnepére, arra gondolva, hogy abban a korban, amikor élt, más volt a világ, könnyebb volt kitartani Krisztus mellett. Ugyanakkor az is eszünkbe jut talán: azért ez túlzás, amit az illető szent Krisztusért vállalt, mi nem vagyunk képesek erre. Pedig a szenteket nem utánoznunk kell, nem kell ugyanazt az áldozatot vállalnunk, mint ők, hanem követnünk kell őket. Bogdánffy Szilárdra jogosan mondhatjuk, hogy a korunk szentje, mivel nem a 12. vagy a 17. században élt, amikor mások voltak a szokások. Az idősebb generáció tagjai még a kortársai voltak, példája tehát időszerű előttünk, hiszen szenvedései után 1953-ben nyerte el a vértanúk koronáját, az örök életet. Követte Krisztust, vállalta érte az áldozatot és a szenvedést. Tudta, hogy Isten azt várja tőlünk: folyamatosan bizonyítsuk a szeretetünket, ne feledkezzünk meg róla és az egyházáról, hanem a szürke hétköznapokban váltsuk aprópénzre a vasárnapi gondolatokat. „Úgy éljünk itt a Földön, hogy elnyerjük a megigért örök boldogságot. Mutassuk ki szeretetünket, Isten iránti ragaszkodásunkat, valljuk meg Krisztust az emberek előtt akkor is, ha kigúnyolnak, kinevetnek vagy megszólnak ezért. Ebben segítsen nekünk Bogdánffy Szilárd, korunk szentje, aki közel áll hozzánk. Kérjük, imádkozzon értünk, és kövessük őt, hogy elnyerjük az örök életet”, tanácsolta a tisztelendő.

A szentáldozás után levetítették a Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök életéről és koráról szóló dokumentumfilmet, majd agappéval zárult a vallásos rendezvény.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!