ERDON Helyi hírek

2011.10.02. 14:50

A hazai gyógyszereket is térítik

A Nagyváradon megrendezett nemzetközi gyeremekonkológiai kongresszuson jelen volt dr. Ritli László egészségügyniniszter is, aki az esemény megnyitója után válaszolt a sajtó kérdéseire.

A Nagyváradon megrendezett nemzetközi gyeremekonkológiai kongresszuson jelen volt dr. Ritli László egészségügyniniszter is, aki az esemény megnyitója után válaszolt a sajtó kérdéseire.

 

Az ún. clawback illetékről Ritli László elmondta, hogy emiatt a lakosságnak nem kell majd többet fizetnie a gyógyszerekért, ez az illeték tulajdonképpen egy mechanizmus, melynek értelmében a gyógyszergyártók és forgalmazók kifizetik a készítményekre előirányzott összeg és a gyógyszerfogyasztás közötti különbözetet. Ez az illeték a miniszter szerint egyensúlyba hozza majd a gyógyszerpiacot. Egy másik kérdésre reagálva a miniszter nem árulta el, hogy mennyi kórházat fognak becsukni az év végéig, mert mint mondta, a tárca egyelőre az egészségügyi intézmények kiértékelésére vár. Azt azonban hangsúlyozta, hogy a kórházak bezárása nem öncél, azt azonban kilátásba helyezte, hogy minden olyan létesítményt bezárnak, ahol csak látszat orvosi ellátás folyik. Ritli László kifejtette, hogy Bihar megyében huszonöt új gyermekrákos eset van évente, és jelenleg nyolcvan rákos gyereket kezelnek a megyében.

 

Három prioritás

 

Arra a kérdésünkre, hogy melyek a minisztérium legfontosabb priorotásai ebben az időszakban, Ritli László kifejtette: „öt hete vagyok a minisztériumban és százötven prioritást azonosítottam a rendszerben. Mivel ennyi problémával képtelenség egyszerre foglalkozni, ezért azt javasoltam, hogy ezekből válogassunk ki egy párat, és én az onkológiára, a gyermekgyűgyászatra és a közegészségügyre gondoltam. Ezeken a területeken vannak bizonyos dolgok, amiket meg kell valósítanom körülbelül egy év alatt” - fogalmazott a miniszter, utalva arra, hogy mintegy egy évig tölti be a szakminiszteri tisztséget. Arra is rákérdeztünk, hogy igaz-e az, hogy csak a hazai gyártmányú gyógyszereket téríti az egészségbiztosító. A miniszter leszögezte, hogy ez nem igaz. „A generikus gyógyszerek nem azt jelentik, hogy azok román gyógyszerek. A generikus gyógyszer az eredeti másolata, vagyis pontosan olyan mint az eredeti, csak olcsóbb mert a cég, amelyik megveszi a gyógyszert, azért adja el olcsóbban, mert az árban nincs benne az eredeti készítmény kutatási és fejlesztési költsége. Hangsúlyozom, és úton-útfélen terjeszteni fogom azt, hogy egy gyógyszer nem gyengébb attól, hogy olcsóbb.”

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!