ERDON Helyi hírek

2011.08.25. 08:29

Mindkettő más és más módon fontos

Már bizonyosra vehető, hogy a város nem vásárolja meg a volt Popular mozi épületét, de átvenné a Szakszervezetek Művelődési Házát, mert csak így költhet annak felújítására.

Már bizonyosra vehető, hogy a város nem vásárolja meg a volt Popular mozi épületét, de átvenné a Szakszervezetek Művelődési Házát, mert csak így költhet annak felújítására.

 

Aki elég idős, még emlékszik arra, hogy Szatmárnémetiben három mozi is működött. Az egyik közülük a Popular mozi, amely a megyeközpont egyik legszebbnek számító épületében kapott helyet. A mozi megszűnt, kereskedelmi egységek vették birtokukba az épület egy-egy részét hosszabb és rövidebb időre, miközben mindenki próbálta bizonyítani, hogy jogilag őt illeti meg az épület. Végül a bíróság határozatot hozott, de a tulajok rájöttek, hogy önerőből aligha lesznek képesek valaha is felújítani a műemléknek számító épületet, így felajánlották azt a városnak megvételre. Minderről Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere számolt be szerdai sajtótájékoztatóján, amikor azt is elmondta, hogy mivel ez akkora horderejű kérdés, amelyben semmiképpen nem dönthet egyedül a város vezetője, bizottságot alakítottak, amely elemezte a lehetőségeket.

 

Sokba kerülne

 

„Nehezen tartom elképzelhetőnek, hogy gazdaságilag megérné bármely kereskedelmi egységnek az épület megvétele, hiszen nehezen tudnák kihozni az árát. A városnak is több évébe telne, amíg ki tudná fizetni, majd fel tudná újíttatni, hiszen itt a lényeg azon van, hogy az eredeti állapotát visszaállítsuk” — hangsúlyozta a polgármester, de azt is hozzátette, hogy nehéz gazdasági helyzetben ő azt is megértené, hogy ha a lakosság úgy gondolná, hogy felesleges luxusnak számít egy épület megvásárlása. Amúgy éppen azzal kapcsolatban került szóba a megvétel, hogy a G.M. Zamfirescu Művelődési Háznak költöznie kell jelenlegi székhelyéről, de úgy tűnik, hogy ők otthonra találnak a Szakszervezetek Művelődési Házának egy részében, amelyet a szakszervezettel történő egyeztetés után a polgármesteri hivatal hosszú távra átvesz majd. „Lehet arról beszélni, hogy mennyire esztétikus vagy sem azon épület, amelyet Szakszervezetek Művelődési Házaként ismerünk, de nem mellőzhető az a tény, hogy a városközpontban található, hozzátartozik a város arculatához, így nem hagyhatjuk, hogy tönkremenjen” — mutatott rá Ilyés Gyula azon döntés hátterére, hogy bérbe vennék az épületet. Vélhetőleg a jövő havi tanácsülésen kerül majd az erről szóló határozattervezet a tanácsosok elé, akik ugyan csak jogi és adminisztratív kérdésekről döntenek, de ennek ellenére a mostani költségvetés módosításról szóló napirendi pontban már szerepel bizonyos beruházásokhoz szükséges összegek elkülönítése. „Itt található a város egyik legnagyobb nézőtérrel rendelkező előadóhelyisége, így ha kibéreljük, akkor már legális alapja lesz annak, hogy megcsináltassuk a tető szigetelését, a fűtésrendszert, vagy az elektromos hálózatot” — fűzte tovább a gondolatmenetet a megyeközpont vezetője. Erre a helyre már csak azért is szükség lesz, mert várhatóan egy teljes évadig tart majd a Szatmárnémeti Északi Színház épületének rehabilitációja, de a két társulatnak addig is működnie kell majd. „Mindkét épület fontos, de más és más módon” — szögezte le Ilyés Gyula.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!