ERDON Helyi hírek

2011.08.30. 17:24

Főutakon nem lesz fekvőrendőr

Nagyvárad - Kedd délután a városháza dísztermében szokásos havi rendes közgyűlését tartotta a helyi önkormányzati képviselő-testület. Több mint másfél óra alatt minden előterjesztést megszavaztak.

Nagyvárad - Kedd délután a városháza dísztermében szokásos havi rendes közgyűlését tartotta a helyi önkormányzati képviselő-testület. Több mint másfél óra alatt minden előterjesztést megszavaztak.

 

Az egyik megszavazott határozattervezet arra vonatkozott, hogy az önkormányzat vegye át a Szabadság mozit, mely így a város köztulajdonába került. Szintén elfogadták, hogy a helyi költségvetésből 2,8 millió lejt hitelezzenek a Megyei Kórház sürgösségi osztályának annak érdekében, hogy ezt elköthesse különböző berendezések beszerzésére, egy határ menti projekt keretében, melyben partnerintézmény. Ugyancsak eldőlt, hogy szeptemberből a közüzemi számlákkal járó költségek megnövekedése miatt megdrágulnak az olimpiai méretű medence úszóbérletei, így azok az igazolványok, amelyek eddig 50 lejbe kerültek, a jelzett időponttól kezdve 75 lejbe, az eddig 75 lejes bérletek pedig 100 lejbe kerülne majd.

A tanácsosok azt is rögzítették, hogy mely infrastrukturális jellegű beruházásokat tekintik priorításnak a városi közúti forgalom gördülékenyebbé tétele, illetve a lakosság mobilitásának biztosítása érdekében. Ezek a következők: egy átkelő létesítése a körgyűrű és a 76-os országút Déva felé vezető szakaszának kereszteződésénél, valamint a körgyűrű és a 79-os országút Arad felé vezető szakaszának kereszteződésénél, illetve ezen környékeknek a felújítása, korszerűsítése és a közvilágítás biztosítása; a Zöldfa/Vasile Alecsandri utca modernizálása és utcai bútorzattal való ellátása, és a Szent László téri híd felújítása és korszerűsítése. A December 1. tér északkeleti részének területrendezése, illetve az ottani élelmiszerbódék lebontása kapcsán Pásztor Sándor és Huszár István RMDSZ-es tanácsosok felvetették: miért kellett lebontani a Garasos-híd melletti Libris Antica könyvesboltot, illetve miért tettek kivételt és hagyták meg a közeli újságosbódét. Cristian Beltechi, az ingatlankezelőség igazgatója előbb azt felelte: az urbanisztikai tervben az Ezredévi Emléktéren csupán egy élelmiszeregység és egy újságoskioszk szerepel, majd végül megigérte: utánanéz, és átiratban fogja jelezni, hogy milyen arra vonatkozó felszólításokat küldtek a könyvesbolt tulajdonosának, hogy korszerűsítse a bódéját.

Napirenden kivül

A tanácsülésen számos napirendi pont arra vonatkozott, hogy bizonyos telekadományokat elfogadnak különböző magánszemélyektől annak érdekében, hogy közutakat létesítsenek ezen területeken. Többek közt azt is egyhangúlag elfogadták, hogy 8.760 négyzetméterrel növeljék a Borsi úti ipari park területét. A napirenden kivüli felszólalásokkor Huszár István több észrevételt is tett. Arra hívta fel a figyelmet: bár hamarosan kezdődik a tanév, az iskolák előtt továbbra sem helyezték vissza a „fekvőrendőröket”, a Depoului utcában nincsenek felfestve a parkolóhelyek, az Ecaterina Teodoroiu utcában az aluljárónál nincs járda. Szerinte jó lenne, ha a várad-réti református templom előtt parkolóhelyeket alakítanának ki, és fel kellene lépni azellen, hogy a Dacia sugárúton a valutabeváltók környékén különböző gépjárművek álljanak meg és szemetet hagyjanak maguk után. Pásztor Sándor azt jelezte: a Crivățului, a Căpșunilor és az Apelor utcában helyre kéne állítani a közvilágítást, Szabó József pedig megjegyezte: Várad-Rogériuszon éjféli motorversenyeket szerveznek a Dacia, a Transilvaniei és a Corneliu Coposu utcákban.

Várospolitika

Válaszában Ilie Bolojan polgármester egyebek mellett kitért arra, hogy a városvezetés politikájának része, hogy csak a mellékutcákban helyeznek ki sebességkorlátozókat és reményét fejezte ki, hogy a körgyűrű elkészültével megoldódnak majd a különböző mikrobuszok parkolásával kapcsolatos problémák.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!