ERDON Helyi hírek

2011.07.21. 13:44

Lassan egy éve tartozik a biztosítóház

Nagyvárad - Budaházy István főgyógyszerész arra hívta fel a figyelmet: a Bihar megyei Egészségügyi Pénztár már több mint 330 napja nem fizet a gyógyszertáraknak.

Nagyvárad - Budaházy István főgyógyszerész arra hívta fel a figyelmet: a Bihar megyei Egészségügyi Pénztár már több mint 330 napja nem fizet a gyógyszertáraknak.

Mint már jeleztük, ismét gondok vannak az ártámogatott, illetve ingyenes gyógyszereknek a kiadásával. Az erdon.ro-nak nyilatkozó dr. Budaházy István főgyógyszerész arra hívta fel a figyelmet: a Bihar Megyei Egészségügyi Pénztár (CAS) már több mint 330 napja nem fizette ki ezen készítmények ellenértékét a patikáknak, holott ezirányú adósságát maximum 210 napon belül kellene rendeznie. Úgy fogalmazott: többek közt a fiókjában levő inzulinos receptekért sem fizetett már tavaly szeptember óta a biztosítóház. Ilyen körülmények között anyagilag roppant megterhelő dolgozni, hiszen a láncszem másik végén található beszállítók kérik a pénzt a gyógyszerészektől: maximum 240 napig tudnak várni, de már 60 nap után is elégedetlenkedhetnek. Ugyanakkor szerinte a családorvosokat is kellene értesíteni, hogy ne állítsák ki a vényeket. Tehát nem csupán a patikusok jóindulatán múlik, hogy kiadják ezen orvosságokat vagy sem, illetve ha valamilyen csoda folytán lesz is pénz augusztusban, az összeggel a biztosítóház nem az idén júliusban kiadott gyógyszerek ellenértékét fogja törleszteni, hanem a tavaly szeptemberben kibocsátottakét...

Reménykednek

Biztatót Eugenia Hamza, a gyógyszerész kamara elnöke sem tudott mondani. Elmondása szerint ők is csak remélni tudják, hogy javulni fog a helyzet, s várják a híreket az egészségügyi pénztártól. Megjegyezte: nem várhatnak a végtelenségig a kifizetésekre, ezért inkább nem bocsátanak ki ártámogatott vagy ingyenes gyógyszereket. Ugyanakkor hangsúlyozta: arról sem szabad megfeledkezni, hogy egy idő után a receptek is érvényüket vesztik, tehát nem állhatnak hónapig felhasználatlanul, a jobb időkre várva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!