ERDON Helyi hírek

2011.07.19. 08:09

A napszúrás és a hőguta veszélyei

Sokan túlzottnak tartják az orvosok aggodalmát, amellyel a napszúrás és a hőguta veszélyeire próbálják meg felhívni az emberek figyelmét. Mindkettő járhat akár életveszéllyel is.

Sokan túlzottnak tartják az orvosok aggodalmát, amellyel a napszúrás és a hőguta veszélyeire próbálják meg felhívni az emberek figyelmét. Mindkettő járhat akár életveszéllyel is.

Bár nem kiemelkedő azon esetek száma, amelyek az igen magas hőmérsékleti viszonyok miatt következtek be, s a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi betegellátó osztály szakorvosainak segítségére szorult, azért érdemes odafigyelni arra, hogy a családorvosok és a szakorvosok mit javasolnak az elkövetkezendő napokra, amikor még mindig érvényben van a sárga jelzésű hőségriadó, amely 33–35 Celsius-fokos hőmérsékletet és igen magas páratartalmat jelez. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, akkor minimálisra csökkenthetjük a napszúrás, hőguta esélyét. A kánikulában jelentősen megnő az izzadással és párolgással leadott folyadékmennyiség, de ezzel párhuzamosan számolni kell a sóveszteséggel is. Pótolni kell az ásványi anyagokat, amely alatt nem csak a nátriumot (só), hanem a káliumot, magnéziumot és kalciumot is. Fogyasszunk olyan italokat, melyeknek alacsony a cukortartalma, éppen ezért nem fokozzák, hanem oltják a szomjúságot. Ha a megfelelő folyadékpótlásról gondoskodunk, már sokat tettünk egészségünk védelme érdekében. Az izzadás a test természetes „túlmelegedés” elleni védelmi vonala. Ennek segítségével hűl le, hiszen az izzadság elpárolog, amely tudvalevőleg hőmegvonással jár. Ha túl nagy a hőség, akkor a szervezetünk tehetetlen lesz, mert igen gyorsan emelkedik a hőmérséklete, s ezt már nem tudja egyszerűen az izzadás–párologtatás kombinációval lehűteni. A napszúrás a felhevülés túl gyakori esete, amely a védtelen fejet ért közvetlen és erős napsugárzás hatására keletkezik. Jellemzői: kifejezetten kipirosodott és forró arc, fej, hűvös test, fejfájás, hányinger, rosszullét, súlyosabb esetben ájulás, eszméletvesztés. „Ha csak fejfájást érzünk, és rosszullétet, akkor azonnal menjünk hűvösre és vegyünk be fájdalomcsillapítót, ennél súlyosabb azonban, ha már hányással is bővülnek a tünetek. Ilyenkor ugyanis agyi ödéma lép fel, amely a tünetek okozója, s feltétlenül orvosi segítségre van szükség” — hangsúlyozta dr. Barbul László túrterebesi családorvos, aki azt is elárulta, hogy bár a legtöbben otthon kezelik a napszúrás okozta tüneteiket, ő szereti felhívni az emberek figyelmét arra, hogy szükség esetén azonnali orvosi segítségre kell támaszkodni. Arra is rámutatott, hogy nem csak a strandolókat veszélyezteti a napszúrás, hanem azokat is, akik a rekkenő hőségben a mezőkön dolgoznak, ahol rosszabb esetben semmilyen árnyék nincsen. Súlyosabb esetben már hőgutáról beszélhetünk, amelynek jellegzetes tünetei: kivörösödött arc, forró, száraz bőr, dülöngélő járás és igen magas testhőmérséklet. Miután megszűnik a szervezet verejtéktermelése, megszűnik a hőleadás, s a következmény akár eszméletvesztés is lehet. Ez már igen komoly állapot, amely elsősorban az agyat, de más szerveket is károsíthat.

Napszúrás - azonnali teendők

Akár hőgutáról, akár napszúrásról legyen szó, az érintettet azonnal árnyékos, lehetőleg hűvösebb helyre kell vinni; távolítsuk el a ruházatát, és félig ülő helyzetben lehetőség szerint tekerjük vizes lepedőbe, hogy csökkenni tudjon a testhőmérséklete; ha eszméletvesztés vagy dülöngélő járás jelentkezik, akkor azonnal hívjunk hozzá mentőt; a beteg feje legyen magasabban mint a teste, s ha nincsen kéznél lepedő, akkor egyszerű vizes borogatást alkalmazzunk fejen, tarkón, csuklókon és a bokáknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!