ERDON Helyi hírek

2011.06.09. 17:25

Vízgondok Majtény községben

<p>Emberi fogyasztásra alkalmatlan, vagy éppen semmilyen víz nem folyik a csapon Nagymajtényban és Gilvácson. A helyzetről a panaszosokat és a község polgármesterét is megkérdeztük</p>

 

A Majtény községhez tartozó Gilvácson komoly problémák vannak az ivóvízhálózattal, annak funkcionalitásával, mint arról beszámoltunk, az egyik helyi lakos Radu Giurcă prefektustól kért segítséget. Azóta több olvasó is jelezte, hogy a község másik falvában, Nagymajtényban is hasonló gondokkal küzdenek.

Csirák Gizella nagymajtényi lakos ott jártunkkor arról panaszkodott, hogy már több mint három hete nemcsak rossz minőségű, de egyáltalán semmilyen víz nem folyik a csapokon. A háztartás vízszükségletét alig tudják megoldani, a vízöblítéses vécék használhatatlanok. Napjában többször az alsóbb területeken lakó szomszédokhoz járnak át vízért, onnan hordják műanyagflakonokban, tartályban. De nem csak ők küszködnek ezzel a nehézséggel, a közeli háztartások közül többen is hasonló helyzetben vannak, sőt, a falu iskolaépületében is gyakran megesik, hogy nincs kézmosási, hidratálási lehetőség a probléma miatt.

Az áldatlan helyzet egyik oka, hogy a szóban forgó házak a falu magasan fekvő területén állnak, ha a nyomással baj van, ide jut el legnehezebben a víz. A nagymajtényi víztorony mintegy százötven méterre áll innen, az itteni pompa kellene feltöltse a tartályt, ahonnan a víz a háztartásokba jut. A rendszer azonban valami miatt nem bírja kiszolgálni Nagymajtényt és Gilvácsot, pedig most már program szerint működik az ellátás, mikor az egyik, mikor a másik rész kapja a vizet.

Külön igazságtalanság a nehéz helyzetben, hogy a vizet ugyanúgy fizeti mindenki, teljesen egyformán, függetlenül a szolgáltatás minőségétől (és persze mennyiségétől). Néhány éve pedig sokan vízórát vásároltak és szereltettek be, azonban ezek sohasem működtek. A vízellátás évek óta problémás Nagymajtényban és Gilvácson, különösen ilyenkor, a nyári száraz, meleg időben. Érdekesség, hogy esős időben ugyanakkor megszűnnek ezek a problémák, nagy valószínűséggel tehát a kertek felelőtlen locsolása is nagy mértékben hozzájárul a csapok „kiszáradásához”.

Megkerestük David Gheorghét, Majtény község polgármesterét, aki elmondta, hogy tud a problémáról, legalábbis Gilvács esetében. Oda valóban nagyon nehezen jut el a víz, főleg a közbeeső híd miatt, pedig a vízpompa három hónapja megállás nélkül működik. A nagymajtényi eset meglepte, hiszen nemrégiben ellenőrizték a szolgáltatást, és nem tapasztaltak ilyen mérvű rendellenességet. Megígérte, hogy rögtön a beszélgetésünket követően utánajár a panasznak, mivel a háromhetes vízhiányt irreálisnak tartja.

A végleges megoldást az Apaserv hálózatába való bekapcsolódás fogja jelenteni, mondta David Ghorghe. A felszerelt és kihasználatlanul álló vízórákat is remélhetőleg üzembe lehet majd helyezni, amelyek amúgy 2008 előtt lettek beszerezve, ám a törvénykezés ez után változott meg oly módon, hogy lehetetlenné tette a községi hálózatban való használatukat. Ez azonban ebben az évben még sajnos nem várható. Addig is próbálnak tenni az ügy megoldásának érdekében, még a héten tervezik például a pompa kicserélését egy újabb, erősebb gépezetére. De a lakosság közreműködésére is szükség lenne, a kertek öntözésével van a fő gond. Úgy tűnik, hogy mindkét fél azt szeretné, ha a dolgok rendeződnének, és nem csak az esős időjárás oldaná meg néhány újabb hétre a lehetetlen helyzetet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!