ERDON Helyi hírek

2011.06.19. 09:51

Továbbra is sikeres a Zöld Ház program Hargita megyében

<p>Hargita megye - A Zöld Ház programra sikeresen pályázó csíkszeredai Józsa Ildikó Éva és Sánta István Fürdő utcai házában mutatta be Lőrincz Csilla, a Környezetvédelmi Alap Ügyvezetőségének alelnöke június 17-én a program első pályazati időszakának (2010. július 01. – 2011. január 31.) Hargita megyei eredményeit és az idei, június 1-jétől indult időszakát. A sajtótájékoztatón részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is.</p>

 

Józsa Ildikó Éva és Sánta István múlt év végén pályáztak napkollektoros rendszerre a Zöld Ház program keretében, és a tél folyamán sikerült azt működésbe is helyezniük. Mint azt a házaspár elmondta, az összesen 11 000 lej értékű beruházás – amelyre 6 000 lej támogatást nyertek a Zöld Ház programból – teljesítményével tökéletesen elégedettek, mindig van legalább ötven fokos melegvizük anélkül, hogy ezért bármit is tenniük kellene. Megérte pályázni – mondta Józsa Ildikó Éva, férje, Sánta István pedig hozzátette: a 30 csőből és 300 literes tartályból álló, helyi vállalkozó által felszerelt rendszer akkor is ellátja melegvízzel a családot, ha a Hargita megyei időjárási viszonyok között nincs is mindig erős napsütés: elég a gyengébb nappali fény is ahhoz, hogy megfelelő hőmérsékletre melegedjen a víz. A sikeren felbuzdulva Józsáék már azt tervezik, hogy egy pellettel működő fűtésrendszerre is pályázzanak.

Lőrincz Csilla a program ismertetésekor elmondta, a Zöld Ház program az elhangzó számokon túl egy olyan működő, eredményes támogatási rendszer, amelynek a környezetvédelmi haszna idővel fog megtérülni. A Környezetvédelmi Alap Ügyvezetőségének alelnöke szerint a program tavalyi időszakának Hargita megyei sikere idén is folytatódik, az ügynökséghez benyújtott pályázatok nagy száma miatt bővítik az idei Hargita megyei keretet. Tavaly összesen több mint 8 000 pályázatot nyújtottak be a programra több mint 110 millió lej értékben, amelyből közel 14 000 nyert összesen több mint 84 millió lej értékben. Országszinten a benyújtott pályázatok tekintetében Hargita megye állt az első helyen 1 295 iratcsomóval. Ebből idáig 290-et fizettek ki a Környezetvédelmi Alapból több mint 1 000 500 lej értékben.

A június 1-jén indult idei pályázati időszak keretösszege 100 millió lej, és az eltelt három hét alatt az ügynökségnél iktatott több mint 12 500 pályázat már fedi is ennek az összegnek a háromnegyedét. Ezért, mint Lőrincz Csilla elmondta, megfontolják, hogy bővítsék az országos keretet is, de a Hargita megyeit mindenképp bővítik, hisz itt már az első héten olyan sok pályázat érkezett, hogy már lefedte a megyei keretet, a három hét alatt pedig már összesen 1 090  pályázatot tettek le. A tavaly decemberben és idén januárban letett pályázatokat most bírálja el az ügynökség. Ebben a hónapban értesítik a pályázókat az eredményekről, és a sikeresen pályázók jövő hónapban alá is írhatják a szerződést. Szintén a tavalyi év végén jogi személyek számára is meghirdették  a Zöld Ház programot, így közintézmények, önkormányzatok és egyházak is pályázhattak. Az így beérkezett közel 950 pályázat elbírálása is jelenleg zajlik – tudtuk meg Lőrincz Csilla beszámolójából.

Borboly Csaba a sajtótájékoztatón elmondta, a környezetvédelmi minisztérium az egyike azoknak a tárcáknak, amelynek a vezetését az RMDSZ vállalta, és amelytől Hargita megye sok pénzt vár. „Összesen közel 200 millió euró értékű összeget szeretnénk elhozni ebben a kormányciklusban a minisztériumtól és a hozzá tartozó Környezetvédelmi Alaptól, hisz például víz-, csatornarendszer és egyéb beruházások szempontjából nagy szükség van ezekre a pénzekre a megyében” – mondta a megyei tanácselnök. Hozzátette: „Ahhoz, hogy zöld Székelyföldet építhessünk olyan jövőkép felé kell, hogy haladjunk, amely a fenntartható fejlődést biztosítja. Az elkészült Hargita megyei fejlesztési stratégiák alapján a mezőgazdaság, a turizmus és az újrahasznosítható energia azok a területek, amelyek mentén lehet sikeresen fejleszteni térségünket. Ezért Hargita Megye Tanácsa egyik kiemelkedő feladatának tekinti azt, hogy ennek megfelelően tájékoztassa a lakosságot a lehetőségekről. Bízunk abban, hogy egyre több, a Zöld Ház programhoz hasonlóan sikeres kiírás lesz, amelyek segítségével a sajátos problémáinkra az eddigieknél sokkal direktebb megoldásokat találunk”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!