ERDON Helyi hírek

2011.06.26. 15:04

Templombúcsú Nagyváradon

<p>A nagyváradi Szent László mendékházhoz tartozó templomban tartottak templombúcsút szombat este.</p>

A nagyváradi egykori 9-es általános iskola melletti templomba szombat este hét órára gyűltek össze a hívek, hogy meghallgassák Mészáros Antal nyugalmazott plébános szentbeszédét a bihari római-katolikus egyházmegye alapító királyáról Szent Lászlóról a róla elnevezett menedékház búcsús szentmiséjén.

Mészáros László Máté evangéliumából vett igerészletből kiindulva hírdetett szentbeszédt. Először felidézte a helyszín történetét, melyet a Szent László menedékházhoz tartozó templomnak építettek. Az épület az első világháború után elhagyatottá vált, és csak 1989-es forradalom után szentelte újra Tempfli József akkori megyés püspök.

 

Példaértékű

 

Ezt követően a magyar történelem és a római-katolikus egyház nagy alakját, Szent Lászlót idéztemeg beszédében Mészáros László, elmondva,h ogy ő volt az,aki befejezte Szent István művét, és a magyar népet Istenhez vezette. Ahogy az igehírdető fogalmazott: „Szent Itván megkeresztelte a népet Szent László pedig megszerettette a magyar néppel a kereszténységet.” Szent királyunknak szigorú törvényeket is kellett hoznia, de mindig csak azután törvénykezett, hogy előzőleg alaposan átgondolta a rendelkezések várható hatásait.Szent László kegyelete megmutatkozott abban is, hogy a győztes harcok után a különböző országrészekben kolostorokat építtetett, melyek a szegényeknek és az üldözötteknek adtak menedéket. A nagy magyar királyt már szentté avatása előtt szentként tisztelték, nagyváradi nyughelyéhez elzarándokoltak a hívek, és számos csodát kötnek a nevéhez. Mészáros László hangsúlyozta, hogy Szent László egyházmegyénk védőszentje, és az ő alakja példaértékű lehet a mai keresztény ember számára is.

 

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!