ERDON Helyi hírek

2011.06.27. 15:12

Nagykároly új díszpolgárai

<p>Ft. Mózes Árpád nyugalmazott evangélikus püspök és dr. Fátyol Rudolf hegedűművész Nagykároly díszpolgári címét vehették át a vasárnap esti ünnepségen, melyen Kelemen Hunor is jelen volt.</p>

A Villa Karul Fesztivál utolsó napján, vasárnap este 18 órától, a „Vraja Viilor” motelben tartották azt a fogadást, melynek keretében felavatták Nagykároly két új díszpolgárát: Mózes Árpád nyugalmazott evangélikus püspököt és dr. Fátyol Rudolf hegedűművészt, a Dinu Lipatti Filharmónia igazgatóját.

Először Kovács Jenő polgármester köszöntötte az ünnepelteket és az őket ünneplőket, majd Radu Giurcă, Szatmár megye prefektusa szólt néhány szót, ismertette azt az elnöki rendeletet, melynek értelmében Fátyol Rudolf megkapta a kulturális érdemrend lovagi fokozatát. Az állami kitüntetést Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter, az RMDSZ elnöke adta át. Kelemen méltatásában elmondta, hogy zenekedvelőként is nagy örömmel adja át a kitüntetést Fátyol Rudolfnak, aki egy híres zenészdinasztia leszármazottjaként mindig hűséggel szolgálta a közönséget. Kiemelte Fátyol lokálpatriotizmusát, hozzátéve, hogy az igazán nagy emberek sosem felejtik el, hogy honnan indultak.

Az állami kitüntetés után a díszpolgári címek átadása következett. Ft. Mózes Árpád laudációját Georgescu Bogdan,az önkormányzat kulturális ügyekért felelős munkatársa mondta románul, míg magyarul Tukacs József református tiszteletes méltatta. Mózes Árpád megköszönte a megtiszteltetést Kovács Jenő polgármesternek, a városi tanácsnak a döntés egyhangú támogatását. Nyilvánosság előtt először fogalmazta meg a gondolatot, miszerint „mindig az lettem, ami nem akartam”: pap, majd esperes, végül püspök – mindegyik kisebb-nagyobb külső nyomásra. Az útját valaki más vezérelte: az Úristen. A püspök úr végül a feleségének köszönte meg a mindenkori támogatást.

dr. Fátyol Rudolf laudációját Visnyai Csaba zenepedagógus, karnagy tartotta. A kitüntetés átvételekor Fátyol Rudolf szintén köszönetet mondott a polgármesternek és a tanácsnak, illetve családjának és feleségének. Zenei ajándékként pedig minden meghívott egy cd-t kapott, a hangfelvétel Nagykárolyban, a Kalazanci Szent Józseftemplomban készült. Az ünnepi vacsora elfogyasztása közben még egy meglepetést „nyújtott át” Fátyol Rudolf: zenésztársaival rövid műsort játszottak az egybegyűltek számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!