ERDON Helyi hírek

2011.06.10. 15:47

Lába kelt az utcai járólapoknak

<p>Bihar megye - Mire jutunk, ha már a járdát is lopják?! A kérdést érmihályfalvi, a Pázmány Péter utcán lakó olvasóink tették fel, de mint kiderült, nem csak őket foglalkoztatja a kérdés.</p>

Az egyik kereskedelmi tévécsatornán láttam egy reggel, hogy egy magyarországi települélsen ellopták a buszmegállót! Mármint a megállóban lévő kis fém épületet. Még morfondíroztam az eseten, mikor egy érmihályfalvi olvasónk telefonált: ugyanaznap reggelre utcafrontjukon a járdát lopták el! Sok van, mi csodálatos...Pospischill Ida olvasónk a Pázmány Péter (korábban Bihorului, még korábban Deríki – a római katolikus temlom és a kiskápolna közötti) utca 19. szám alatt lakik. Lányával együtt felháborodva mutatták, hogy előző reggelre virradóra  valakik ellopták a járdájukat! Pontosabban azoknak a gránitköveknek egy részét, melyek hosszú évtizedek alatt szolgálták a gyalogosokat. Már novemberben is eltűnt pár darab, s most újfent lába kelt tucatnyinak. De nevezettek nem „kiváltságosak”,utcahosszan vonultak a tolvajok.

Nézzünk a lábunk elé

Ottlétem hírére megjelentek a közvetlen, de távolabbi szomszédok is. Molnár Julianna pár házzal odább lakik, 1975 óta. Nem volt példa hasonlóra, még abban az időben sem, amikor nem lehetett cementet kapni, mondja, utalva a feltételezésre, hogy a járdalapokat a tolvajok vagy megbízóik  saját járdáikba öntik, vagy egyéb építkezés díszítésére használják. Az éjszaka hallott is valami mozgást az utca felől, de mikor kinézett, nem látott senkit az úton. Az eszébe sem jutott, hogy a járdára is figyelni kellene, mert már foghíjas... Egy fehér vagy szürke ló vontatta szekeret látott ellenben egy későn hazatérő szomszéd, aki valószínűleg megzavarhatta a „munkálkodókat”, mert reggel volt, ahol már felszedett, az úttest mellé kikészített járdalapokat találtak – ezeket bizonyára már nem volt érkezésük felpakolni.

Nem egyedi eset

A helyszínről távozóban egy ismerőssel vitattam meg az esetet. Hát ilyen az ő utcájukban is van, meséli. Az Arany János utcáról van ezesetben szó, ott is található még a régi utcakövekből. Ez a sztori annyival „szebb”, hogy az ott lakók név szerint tudják is, ki a „felszedő”, és ezt már az illetékes hatóság tudomására is hozták. Az utcaköveteket beöntik az új betonjárdába, lecsiszolják, esetleg színezik is, szebbé téve saját portájukat, tudom meg az állítólagos technikát. Lopják az udvarról a tengerit, a fát, már a járdát is, maholnap megérjük, hogy a házba is bejönnek, szörnyülködtek a panaszosok, akik közös beadványt szándékoznak fogalmazni a hatóságnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!