ERDON Helyi hírek

2011.06.09. 17:16

Fontos a megelőzés

<p>A meleg időszakban gyakoribbak a hasmenéses megbetegedések, emiatt ajánlott fokozottabban odafigyelni a higiéniára.</p>

 

Romániában, és Szatmár megyében továbbra sem észlelték az EHEC-bélbaktérium okozta véres hasmenést, amely május közepén jelentkezett Németországban, és azóta már Nagy-Britanniából, Svédországból, Dániából és Hollandiából is jeleztek fertőzéseket, tudatta Dr. Lidia Tămaş, a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság járványügyi szakembere. A fertőzés az érintettek többségében enyhe vagy közepesen súlyos lefolyású, minden esetre Nyugat-Európában 2600-an betegedtek meg, 21-en haltak meg, és hatszáz beteg állapota válságos.

Általános higiénia

A nyári szezonban nagyobb gyakorisággal jelentkezik a heveny hasmenés és az ételmérgezések, amelyeket különféle kórokozók válthatnak ki, emiatt ebben az időszakban fokozottabban oda kell figyelni a higiéniára. Egyes esetekben a hasmenés súlyos tünetekkel is járhat, emiatt mindig ajánlott orvoshoz fordulni, különösen akkor, ha gyermek betegszik meg. A hasonló betegségek megelőzéséhez ajánlott néhány szabályt betartani, csak megbízható forrásból igyunk vizet, az élelmiszereket hidegben tartsuk és főzzük fel, ha szükséges, a gyümölcsöt, zöldséget jó alaposan meg kell mosni, evés előtt pedig ajánlott kezet mosni, a gyerekeket kicsi koruktól erre kell szoktatni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!