ERDON Helyi hírek

2011.06.03. 17:29

Emberkereskedőket fogtak

<p>Öt férfit gyanúsítanak azzal, hogy munkaközvetítés révén rabszolgasorsa kényszerítettek külföldi munkát vállalókat.</p>

 

A szervezett bűnözés elleni igazgatóság és a gyorsbevetési egység munkatársai öt személyt vettek őrizetbe, akiket bűnszövetkezéssel és emberkereskedelemmel gyanúsítanak. A bűnszövetkezet öt tagból állt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy 2009 elejétől több munkaközvetítő cég részvételével romániai személyeket vittek külföldi munkára.

Felszámolták a bűnszövetkezetet

A szervezett bűnözéssel foglalkozó csoportot S. N. irányította, akit a bukaresti és Ilfov megyei közvetítésben E. M., a Brassó, Temesvár, Iasi megyeiben V. S., a Szilágy, Szatmár és Máramaros megyeiben P. C. és K. K. segített. A nyomozati anyagból kiderült, hogy a gyanúsítottak 2009–2011 között több személyt vittek Csehországba, Spanyolországba, Olaszországba dolgozni, ahol a munkáltatók rabszolgamunkára kényszerítették őket. A román és a külföldi munkaközvetítők között előre megkötött egyezség volt arra vonatkozóan, hogy minél több román állampolgárt visznek külföldre dolgozni éhbérért. A román munkavállalóknak előnyös munkaajánlatot mutattak be, mely szerint ingyenes és kiváló szálláslehetőséget, 800 és 1200 euró közötti havi fizetést biztosítottak volna, azonban a helyszínre érve az ígért feltételekből semmi nem teljesült, a helyszínen koszos szállás fogadta a munkavállalókat, amiért külön bért kellett fizetniük, és a fizetés is az éhbér közelében volt, így nagyon sok román állampolgár otthagyta a munkát, őket pedig új emberekkel helyettesítették, akik a román munkaközvetítőknek 800–1200 lejt fizettek a munkaközvetítésért. A nyomozók eddig 50 áldozatot azonosítottak, de a nyomozás jelenleg is folyamatban van. A bűnszövetkezet tagjai állandóan új cégeket hoztak létre, hogy minél több áldozatot tudjanak behálózni. A gyanúsítottak ellen bűnvádi eljárást indítottak, de a nyomozás jelenleg is tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!