ERDON Helyi hírek

2011.05.17. 17:04

Kezdődik a fesztivál

<p>Szatmár megye - Május 19–én, csütörtökön kezdetét veszi az V. Sorompók nélkül színházi fesztivál.</p>

Csütörtökön a Szatmárnémeti Északi Színházban 18 órától ünnepélyes megnyitóval kezdetét veszi a tíznapos színházi fesztival. A megnyitót követően a fesztivál színházi része J. B. P. Molière: A mizantróp című előadásával kezdődik a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művészeinek tolmácsolásában. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház J.B.P. Molière: A mizantróp című darabját 2009 októberében a budapesti Thália Színházban mutatta be. A darab arra az örök dilemmára keresi a választ, hogy az erkölcs előírásainak vagy érdekeinknek rendeljük–e alá cselekedeteinket. A lelkiismeret az őszinteséget, igazságosságot, önzetlen szeretetet tartja a legfontosabb erényeknek, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a hétköznapokban, ahol az érvényesülés tűnik a legfőbb célnak, többnyire az önzés, irigység és szívtelenség irányítja cselekedeteinket. Vajon van–e közöttünk olyan, aki érdekei kísértéseinek ellenállva, minden helyzetben meg tud maradni őszintének, tisztának? Vajon van–e közöttünk olyan, akinek a lelkiismerete minden esetben ösztönei fölé tud kerekedni? Vajon vannak–e közöttünk szentek?

Csütörtökön a Szatmárnémeti Északi Színház román tagozata a Stúdióteremben mutatja be Az utolsó leprás című előadást Vlad Zografi nyomán. Az one–man showban Vlad Chico működik közre. Az előadásról J. Krishnamurti így vélekedik: „Meglátjuk mennyire fontos, hogy az emberi elmében egy radikális forradalmat hozzunk létre. A válság… az öntudat válsága. Egy válság… amely semmilyen módon nem fogadhatja el a régi normákat, a régi modelleket és az elavult hagyományokat. És, figyelembe véve, hogy mivé lett mára a világ, az összes szenvedéssel, konfliktussal, pusztító kegyetlenséggel, agresszióval és az összes többivel… az ember ugyanolyan, amilyen mindig volt. Még mindig kegyetlen, erőszakos, agresszív, kapzsi, versengő. És felépített egy társadalmat, amelyet ugyanezek jellemeznek.” Érdemes tehát ellátogatni a Sorompók nélkül fesztivál nyitónapjának előadásaira, hiszen örök igazságokra kaphatnak választ.

Jegy– és bérletárak:

Bérletcsomag az összes meghívott előadásra: 300 lej

Bérletcsomag 12 meghívott előadásra (amit a néző választ): 190 lej

A bukaresti Odeon, a budapesti Új Színház és Bárka Színház előadásaira: 25 lej

Nagytermi előadásokra: 20 lej (20 főnél nagyobb csoportok esetében 15 lej)

Stúdióelőadásokra: 15 lej

A nagyváradi ARTemotion Egyesület előadására (Szépművészeti Múzeum): 15 lej

Gyerekelőadásokra (bábszínház): 5 lej

A Tűzoltótoronynál (szabadtéren) megrendezésre kerülő előadásokra a belépés ingyenes.

Jegyek és bérletek a színház jegypénztárában (Horea utca 6. szám, 0261–712106–os telefonszám) igényelhetők hétköznaponként 10–17 óra között, szombaton 10–13 óra között, illetve előadások előtt egy órával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!