ERDON Helyi hírek

2011.02.01. 07:57

Kiutalások az országos onkológiai programra

<p>Több mint 150 millió lejt különített el idén az Egészségügyi Minisztérium az országos onkológiai program finnanszírozására. A pénzből onkológiai osztályok és központok felújítását, valamint gépek vásárlását támogatja a szaktárca.</p>

A legnagyobb összeget, mintegy 45 millió lejt, a Iasi-i Onkológiai Intézetnek utalta ki az Egészségügyi Minisztérium. Ebből a pénzből azokat az orvosi felszereléseket szerzik be, amelyek szükségesek az új központ működéséhez, és amelyekkel, a minisztérium illetékesei szerint, a Iasi-i Onkológiai Intézet az idei év második felében megkezdheti működését.

További jelentős támogatásban részesül idén a bukaresti „A. Trestioreanu” Onkológiai Intézet, a kolozsvári „Dr. Ion Chiricuţă” Onkológiai Intézet, a craiovai Megyei Sürgősségi Kórház, a temesvári Megyei Sürgősségi Kórház, valamint a Maros Megyei Kórház.

„Ahogy megígértük, idén a befektetések terén prioritásként kezeljük az onkológiai szakterületet. Körülbelül 110 millió lejt utalunk ki orvosi műszerek vásárlására, további 42 milliót pedig az onkológiai osztályok javítási munkálataira különítettünk el” – nyilatkozta Cseke Attila egészségügyi miniszter.

A nagyváradi Onkológiai Központ 11 millió  lejes támogatásban részesül, amely egy részecskegyorsító beszerzési költségeit fedezi, további másfél millió lejt pedig a központ épületére különítettek el.

A Szatmári Megyei Sürgősségi Kórház onkológiai osztálya felújítási munkálatokra egymillió lejt, míg felszerelésekre másfél millió lejt kap.

A sepsiszentgyörgyi „Dr. Fogolyán Kristóf” Megyei Sürgősségi Kórházban működő onkológiai osztály részére 1,3 millió lejt utal ki az Egészségügyi Minisztérium felszerelések vásárlására, felújítási munkálatokra pedig 390 ezer lej áll idén rendelkezésükre.

Nagybányán a Megyei Sürgősségi Kórház másfél millió lejt fordíthat orvosi felszerelések vásárlására, 800 ezer lejből pedig felújítások végezhetők az onkológiai osztályon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!