ERDON Helyi hírek

2010.12.07. 11:46

Magas vízhozam a Berettyón

<p>Nagyvárad - Alig néhány nappal a berettyószéplaki víztározó hivatalos felavatása után a létesítmény máris bebizonyította szükségességét.</p>

December elseje és hatodika között ugyanis megnőtt a vízhozam a Berettyón a Szilágy megyei Márkaszék (Marca), valamint a Bihar megyei Bályok, Margitta, és Szalárd településeknél. Az előbbi községközpont területén normális keretek között 4,30 köbméter/mp a Berettyó vízhozama, de ez a szám december másodikán, alig hat óra leforgása alatt megtízszereződött. Pásztor Sándor, a vízügyi igazgató szerint a berettyószéplaki víztározó akadályozta meg azt, hogy a Berettyó elárassza az áramlási irányban fekvő Margitta, Bályok és Szalárd egyes részeit. A víztározó 5 millió köbméter áradatot fogadott be, így 30 mc/mp-re csökkent a vízhozam. A víz rengeteg szemetet, elsősorban műanyag palackot sodort a tározóba. A Körösök Vízügyi Igazgatóságának mintegy harminc munkatársa lett mozgósítva a szemét összeszedésére, aminek eredményeképpen mindeddig több mint 6 köbméter pillepalackot szedtek össze. Az időjárási viszonyok megnehezítették a szemétgyűjtést. Csónakokat is bevetettek az akció során. Jelenleg (december 7.-én) a vízhozam Márkaszéknél 8,30, Bályoknál 22,7 Margittánál 33,2  és Szalárdnál 47 köbméter/mp volt.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!