ERDON Helyi hírek

2010.12.21. 12:02

Izmosodhat a magyar oktatás - Önökkel

<p>Nagyvárad - Több új magyar osztály indul jövőre Nagyváradon, különböző iskolákban. A magyar gyerekek szüleinek támogatása is kell. A részletekről Biró Rozália tájékoztatott.</p>

Egy hónappal ezelőtt magyar intézményvezetők kerültek a váradi iskolákhoz. A szabályozás szerint 2-2 személyről volt szó, tanintézetenként: egyet a városi tanács jelölhetett, egy másikat a polgármester. Ahol csak magyar oktatás zajlik, ott mindkettőt az RMDSZ javaslatára nevezték ki, a vegyes oktatásúakban pedig 1-1 hely jutott ilyen jelölteknek. Az egyházi iskolák estében az adott helyek küzül egyet-egyet az egyház javaslatára töltöttek be. Összesen körülbelül 30 magyar felelős került posztra. Biró Rozália váradi alpolgármester összegezte a magyar oktatással kapcsolatos újdonságokat.

Fejlemények, iskolánként

Mint elmondta, jövőre nagyobb keret lesz a magyar diákok számára. A zeneiskolában jövőre újabb belsős 5. osztályt kértek. Egyeztettek a szülőkkel is, s úgy tűnik, a diáklétszám meglesz, indítható az osztály - ennek ellenére még vannak szabad helyek. Ugyanott még egy 9. osztály is lesz. Az Eminescuban egy új, kémia-biológia szalos magyar 9. indulna, itt is van rá igény. A Sagunában három magyar 9. osztály indulhat: egy kozmetika-fordászati, egy fafeldolgozói, s egy bench marketing szakos. Emellett lesz még egy kiegészítő 12. osztály is, úgymond egy félévre.

"Az ortodox líceumban a szülők ragaszkodnak ahhoz, hogy az iskola helyileg ott maradjon, ahol van" - jelezte Biró Rozália. Erre két megoldási lehetőség körvonalazódik: vagy ottmarad az iskola, de a magyar oktatás külön épületben foglal helyet, vagy az egyik vegyes tannyelvű iskolához csatolnák az 1-8. osztályt adminisztratív értelemben - ám a székhelyüket tekintve akkor is a mostani helyen maradnának. Ez jövőre dől el.

A Szent László esetében kiemelik a 9-12. osztályokat a Partenie Cosmából, s Szent László Római Katolikus Iskolaközpont néven alakul meg a magyar "formátum". Ezt a 4 osztályt pedig adminisztratíve átveszi a Szent László. Új magyar csoport indul ugyanakkor a 30-as számú óvodában.

A jövő év első felében tájékoztatót is kiadnak az összes magyar osztályról, a váradi anyanyelvű oktatási lehetőségekről. Emellett - várhatóan januártól - fórumokat is tartanak a szülőknek, ahol megismerhetik, milyen lehetőségeik vannak a magyar iskolákba, osztályokba iratni a gyermekeiket, s akár a tanerőkről is tájékozódhatnak. A magyar oktatás fejlődése nagyban múlik ugyanakkor azon is, hogy a szülők tudatosítsák magukban ennek fontosságát, s töltsék be gyermekekkel az osztályokat. Biró Rozália felhívta a figyelmet: az is fontos, hogy a magyar gyerekek szülei tudják, hogy iskolánként milyen magyar felelőshöz fordulhatnak gondokkal. Az illetékesek listáját hamarosan közöljük.

Úszásoktatás

Folytatódik a váradi önkormányzat által indított úszásoktatás is a gyerekeknek. Mint ismeretes, a 6 hetes oktatásért 75 lejt kell fizetniük a szülőknek, ugyanennyit áll az önkormányzat. Eddig majdnem ezer gyerek vett részt a programban, amelyek az iskolákon keresztül zajlanak. Úgy tűnik, a magyar osztályok estében nagyobb a részvétel. A diákok 20%-a egyébként valamilyen formában a kurzus után is tovább űzi ezt a sportágat. Jövőre is meglesz tehát ez a lehetőség -sőt, Biró szerint immár a gyerekek egészségügyi nyilvántartását is bevezetnék, ehhez társítva.

magyar diák

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!