ERDON Helyi hírek

2010.10.12. 17:19

Néma tüntetés a nemtörődömség ellen

<p>Nagyvárad - A járókelők csodálkozva, olykor értetlenül nézték a felvonulókat, de voltak, akiknek könnyeket csalt a szemébe az orvosok nemtörődömsége, hanyagsága ellen csendesen tiltakozók csoportja.</p>

A ma délutáni felvonulást annak a kislánynak a szülei kezdeményezték, aki áprilisban halt meg egy ételmérgezés nyomán, miután több órán át kómában feküdt a TBC-kórház járványrészlegén, anélkül, hogy bármilyen kezelést kapott volna. Patricia Scorţe ma töltötte volna be a hatodik évét. „A kislányunk még mindig élhetne, ha akár csak egy órával hamarabb utalják át a városi kórházba, és ez nem pénz kérdése volt: a kezelőorvosait egyszerűen nem érdekelte, s nem is történt semmilyen komoly felelősségrevonás ez ügyben. ” - mondta Delia Scorţe, a kislány édesanyja, aki később a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság közleménye kapcsán megjegyezte: ez is csak újabb bizonyíték arra, hogy „varjú a varjúnak nem vájja ki a szemét”, s hogy az orvosi műhibákat - mint mindig - ezúttal is igyekeznek eltussolni.
 
Megannyi tragédia
 
„Ne védjétek a bűnösöket! Ne támogassátok az orvosi műhibákat!”, „Legen vége a nemtörődömségnek, legyen vége a hozzá nem értésnek!” - állt többek között a felvonulók feliratain, s a hozzátartozók pólóján Patricia képe volt látható, a következő feliratokkal: „Ma ünepelném a hatodik születésnapomat!”, „Jogom lett volna az élethez!”. De nem csak Patriciára emlékeztek: eljöttek Takács Norbertnek a szülei, aki egy sípcsontműtét nyomán halt meg. „Teljesen átérezzük Patricia szüleinek a fájdalmát. Akárcsak ők, mi is azt szeretnénk, hogy derüljön ki az igazság és vonják felelősségre azokat, akik nem léptek időben” - mondták Norbert szülei. Mások is résztvettek a felvonuláson: a bontesdi Gruia Marin Dorel például, aki egy mintegy tízfős csoporttal érkezett, feleségét vesztette el egy császármetszés következtében, melyet a belényesi kórházban hajtottak végre „háborús körülmények között”. 2006 óta még nem született ítélet az ügyben. Eljött továbbá egy nagyváradi hölgy, Serac Constanţa három lánya is.
 
Ő maga a bűnös?
 
Mint mondták, másfél éve vesztették el édesanyjukat, akinél erős allergiás rekaciót váltott ki az orvos által felírt antibiotikum. „Nem végeztek allergia-tesztet mielőtt beadták volna az injekciót, de az esetet követő vizsgálatok ezt teljesen figyelmen kívül hagyták, s végül az lett a következtetés, hogy ő maga a hibás a történtekért” - mondta Bianca, az elhugyt egyik lánya.
A mintegy száz főből álló csoport délután három órakor, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság épülete elöl indult el, majd a Fő utcáról a résztvevők letértek a Traian parkba (Széchényi tér), ahol ötóráig tüntettek némán a bíróság épülete előtt. Később Patricia sírjánál gyülekeztek a szülők és a rokonok, s színes léggömböket eresztettek szélnek, mivel a kislány ezeket életében nagyon szerette…
 
Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!