ERDON Helyi hírek

2010.10.12. 14:53

Ministránsok találkoztak Szentjobbon

<p>Bihar megye - „A Te házad otthonunk” – ezzel a mottóval rendezték meg október 9–én a nagyváradi római katolikus egyházmegye ministránsainak első találkozóját a szentjobbi római katolikus templomban.</p>

Az egész napos rendezvényen a zsúfolásig megtelt templomban több száz fiatal, és az őket elkisérő lelkipásztorok vettek részt. A program reggel regisztrációval indult, amiután a fiatalok magukra öltötték liturgikus ruháikat és szentmisén vettek részt. Minden településről egy–egy ministráns képviselte plébániáját az oltárnál. A szentmise ünnepélyességét növelte Böcskei László püspök jelenléte, aki miután köszöntötte az egybegyülteket, elmondta, hogy Isten szeretete az, ami a fiatalokat összehozta ezen a napon, s ez a szeretet segít megtalálni helyüket és feladatukat az egyházában. Megfogalmazta a ministránlás fogalmát: ők azok a gyerekek, fiatalok, akiket különleges kapocs köt Jézushoz.

Szimbolikus tárgyak

A szentmise alatt Balázs Hajnalka vezetésével ifjúsági énekeket tanultak és énekeltek a fiatalok. Felajánláskor különböző szimbolikus tárgyakat (lepel, virág, gyertya, Szentirás, kereszt, tégla, telefon) helyeztek az oltár elé az ifjak, kifejezvén köszönetüket, s hálájukat Isten felé. Miután a fiatalok lelkiekben feltöltődtek, ünnepélyesen átvonultak a helyi lakodalmas házba, ahol megebédeltek, erőt gyüjtvén a délutáni vetélkedők megpróbáltatásaihoz. A nap további részében a templomban szellemi vetélkedőn vettek részt, bibliaismereti tudásukról adván bizonyságot Szerafina és Blanka nővér vezetésével, később a sportpályáján ügyességi versenyeken bizonyíthatták rátermettségüket, amit Konrád Katalin, a Háló Egyesületvezető irányított.

Jutalmazták a győzteseket

A vetélkedőket díjkiosztás követte, amit Szabó Ervinspirituális ifjusági vezető, korábbi szentjobbi lelkész konferált. Harmadik helyezett a székelyhidi plébánia ministráns csapata lett, második a tasnádi, első helyre pedig a Szent László Gimnázium növendékei kerültek. Ezután a püspök megköszönte a szervezők munkáját, köszönetet mondott Vakon Zsoltpüspöki titkárnak, Kurilla Gáborvendéglátó lelkésznek, Szabó Ervin atyának, a vincés nővéreknek, és mindenkinek, aki munkájával hozzájarult az esemény megszervezéséhez. Áldást mondott, s útnak eresztette az ifjakat, akik lelkiekben, s élményekben gazdagodva léptek ki a templom kapuján.
 
Kuzsma Tünde
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!