ERDON Helyi hírek

2010.10.21. 09:14

Megújult a tasnádszántói református templom

<p>Szatmár megye - Két éven át tartó, küzdelmes és áldozatos munkálkodás révén megújult a Tasnádszántói Református Egyházközség templomának külseje.</p>

„2008 decemberében Lukács Sándor főgondnok javaslatára egyházközségünk presbitériuma egyöntetűen úgy határozott, hogy templomunk külsejét teljes egészében felújítjuk” - kezdte beszámolóját ottjártunkkor Barabás Attila, tasnádszántói református lelkipásztor. Mint elmondta, a 2009-es esztendő elején egy pályázatot készíttettek és nyújtottak be a Kultuszminisztériumhoz egy 65 000 lejes támogatás reményében. Pályázatukat figyelembe vette ugyan a minisztérium, de a kért összeg helyett 2009 augusztusában csupán 10 000 lejt kaptak.
 
 
Azonnal munkához láttak
 
 
„Ahogy a román kormánytól megkaptuk a 10 ezer lejes összeget, szeptember elején hozzá is láttunk a templomkülső felújításához” - fejtette ki Barabás tiszteletes hozzátéve, hogy ez az állami támogatás még a torony és a templomhajó tetőzetének rendbetételéhez sem volt elegendő. „Ha Deák Gyula agrármérnök nem adományozott volna 7000 lejt, nem tudtuk volna kifizetni a Kozán Szilárd vezette szatmárnémeti alpinista csoport által elvégzett munkálatokat, amely összesen 17 ezer lejünkbe került” - fogalmazott a lelkész. Mivel az ipari alpinisták csak a tornyot és a templomhajó tetőzetét tették rendbe, 2009 decemberében a presbitérium úgy határozott, hogy minden egyházfenntartó személytől 100 lej adományt kér annak érdekében, hogy a templom teljes egészében megújulhasson. „Hosszú lenne felsorolni mindazokat, akiktől az Isten Háza iránti féltő szeretetből rengeteg adományt kaptunk. De Istennek hála, még ebben a hónapban befejezzük a templomkülső teljes rehabilitációját,amely összesen mintegy 30 ezer lejünkbe került” - zárta beszámolóját a lelkész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!