ERDON Helyi hírek

2010.10.13. 14:47

Felújítás helyett sárdobálás

<p>Bihar megye - Bolojan több igazgatót kényszerített lemondásra, állítja Gavrila Ghilea Bihar megye prefektusa.</p>

Nem maradt adósa Ilie Bolojan nagyváradi polgármesternek Gavrila Ghilea, Bihar megye prefektusa, aki szerdai sajtótájékoztatóján kikérte magának azt, hogy Bolojan a prefektúra jogászait azzal vádolta, hogy politikai megrendelésre nyújtották be a közigazgatási bírósághoz a nagyváradi helyi tanács homlokzatfelújítási illetékről szóló határozatát. „A prefektúra munkatársai professzionálisan jártak el, és amíg én leszek a prefektus, nem fogom engedni, hogy bárki is ne a törvényeknek megfelelően járjon el”  - hangoztatta Ghilea, aki azt állította, hogy néhány polgármestertől tudomást szerzett arról, hogy amikor Bolojan volt a prefektus, akkor annak az intézménynek a tisztségviselői nyomást gyakoroltak bizonyos önkormányzatokra, sőt, tudomása szerint Bolojan prefektuskodásának idején történt meg az is, hogy intézményvezetőkre addig gyakoroltak nyomást, míg azok lemondtak tisztségükről. Arra az újságírói kérdésre, hogy kik azok az igazgatók, akik Bolojan nyomására mondtak le, Ghilea kijelentette: „Florian Pavel a Mezőgazdasági Igazgatóság, Dan Lung az Állategészségügyi Igazgatóság vezetője, Ioan Chelemen a tanfelügyelőségtől. És ez csak néhány példa a sok közül.”

 
Majd lesz valahogy
 
Egy újságíró arra volt kiváncsi, hogy nem a pártja felszólítására vitte-e a közigazgatási bíróságra a homlokzatfelújítási határozat ügyét, de Ghilea felháborodva kérdezett vissza: „Hát azt képzeli rólam, hogy engem gombnyomással lehet irányítani?” Ugyancsak újságírói kérdésre válaszolva Ghilea leszögezte, hogy nem számít az, hogy idén márciusban a prefektúra jogi jóváhagyását adta a homlokzatfelújítási határozatra, mert mint mondta, nem magával a szabályzattal, hanem annak alkalmazási módjával kapcsolatban vannak jogi aggályok. Ghilea elmondása szerint ők vártak arra, hogy az önkormányzat kiigazítja a prefektúra által törvénybe ütközőnek ítélt határozatokat, de mivel ez nem történt meg, ezért a határozat gyakorlatba ültetése előtt egy nappal, azaz szeptember 30-án támadták meg azt a közigazgatási bíróságon. Arra az újságírói kérdésre, hogy a prefektúra fel fogja-e szólítani az alárendeltségébe tartozó Állami Építésfelügyelet területi kirendeltségét, hogy ellenőrizze, és büntesse meg mindazokat a tulajdonosokat, akiknek ingatlana olyan rossz állapotban van, hogy az már az emberek testi épségét veszélyezteti, Gavrila Ghilea kitérő választ adott: „Meggyőződésem, hogy mindazok az intézmények megteszik a szükséges lépéseket, amelyeket meg kell tenni.”
 
Ellenőrzés
 
Gavrila Ghilea szót ejtett arról is sajtótájékoztatóján, hogy jelenleg is zajlik az állami szociális segélyek odaítélésének jogosságát ellenörző vizsgálat. Az ellenörző bizottságokban a prefektúra képviselői is részt vesznek. Bihar megyében a dokumentumok 81,8 százalékát vizsgálták meg. Az ellenőrzések nyomán 247 esetben a kifizetések felfüggesztését, 110 esetben pedig a kifizetések megszüntetését javasolták. Hat polgármesteri hivatal esetében az összes szociális segély kifizetésének felfüggesztését javasolták. Az ellenőrzések arra is rávilágítottak, hogy egyes polgármesteri hivatalok nem rendelték el a jogtalanul kifizetett segélyek visszafizetését. Az önkormányzatoknak három év áll rendelkezésükre arra, hogy visszaszerezék ezeket az összegeket, ennek a határidőnek a lejárta után a felelőssé tehető funkcionáriusoktól hajtják be a jogtalanul kifizetett pénzt. A prefektus említést tett arról is, hogy szeptemberben Bihar megyében is megkezdődött az országos területnyilvántartási program, melynek keretében a prefektúra és más intézmények képviselőiből álló bizottság meghatározza minden település pontos területét. Ez a felmérés alkalmat nyújt arra, hogy bizonyos a települések között fennálló vitatott telek ügyekben is döntés szülessen. November 1-ig kell meghatározni minden Bihar megyei település területét, ezt követően pedig a megyék közötti területmeghatározások következnek.
 
Pap István
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!